maart 7, 2020

margrietroute

Wil je meer weten over de Margrietroute in Denemarken. Rondreizen met de auto geeft je veel vrijheid tijdens je vakantie. Je kunt op je eigen ritme reizen, stoppen waar je maar wilt en helemaal naar wens je route bepalen. Als je een roadtrip gaat maken, zijn er alleen al in Europa ontzettend veel verschillende routes waaruit je kunt kiezen.

Een voorbeeld is de Margrietroute in Denemarken.

Hier lees je meer wat deze route precies inhoudt en waar die naar is vernoemd. Ook krijg je een aantal tips over de verschillende bezienswaardigheden die je langs de route kunt vinden. Als laatste lees je over een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je besluit een roadtrip te maken langs deze spectaculaire route.

Wat is de Margrietroute?

Een route vol met indrukwekkende uitzichten, authentieke dorpjes, oude kastelen, romantische wegen en veel natuur, dat is kort gezegd de Margrietroute in denemarken. Het is een route die 3700 kilometer lang door heel Denemarken loopt langs de mooiste toeristische plekken van het land, over goed begaanbare wegen. Als je de hele weg zou afleggen, kom je meer dan 1000 bezienswaardigheden tegen.

Deze worden allemaal aangegeven op bordjes, zodat je precies weet waar je kunt stoppen. Op zijn beurt kan de totale route opgedeeld worden in twaalf subroutes. De route wordt aangegeven door bruine bordjes met een tekening van een margriet erop.

Deze bloem is dus ook precies waar de route naar vernoemd is. De margriet is de favoriete bloem van de Deense koningin Margrethe II. Zij heeft de route in het jaar 1991 officieel ingewijd. Daarnaast zie je deze bloem ook overal terug in het Deense landschap.

Wat is er op de margrietroute te beleven?

Er bestaat een speciale reisgids waarin alle informatie te vinden is over de Margrietroute die je nodig kunt hebben als je op roadtrip naar Denemarken gaat. Deze gids is te koop in boekwinkels of via internet. Om alvast een goed beeld te krijgen van wat er allemaal te zien is op de route, krijg je hier een lijst van de mooiste en populairste bezienswaardigheden.

Legoland

Voor de kleinsten onder ons is Legoland misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid van Denemarken. Laat de route hier nu precies langskomen! Het park opende zijn deuren in het jaar 1968 en bestaat uit maar liefst 50 miljoen Lego-steentjes. Je kijkt je ogen uit in de miniatuurwereld waarin alles van LEGO gemaakt is. Daarnaast zijn er leuke attracties die geschikt zijn voor het hele gezin.

Aalborg Zoo

Een ander leuk uitje voor de hele familie is een bezoekje aan de Aalborg Zoo. Deze dierentuin aan de Margrietroute heeft meer dan 1200 verschillende dieren van 138 verschillende soorten die je er kunt bekijken. Net als Legoland is dit één van de populairste attracties van Denemarken.

Dierentuin aalborg

Jelling

Houd je van historie en cultuur, dan is er ook genoeg te beleven in het Scandinavische land. Langs de route vind je het plaatsje Jelling, waar veel sporen van de Vikingen te vinden zijn. Je kunt er eeuwenoude Runenstenen en twee grote grafheuvels van de oudste koningen van Denemarken bewonderen. Koningin Margrethe II stamt zelfs af van deze koningen. Al deze monumenten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, dus zijn zeker een bezoek waard.

WIST JE DAT?

In Denemarken heel veel terug te zien is van de geschiedenis van de Vikingen.

Ribe

Een stad die ook te vinden is op de Margrietroute is Ribe. Meer historie is te vinden in de oudste stad van Denemarken, Ribe. Hier kun je de domkerk van de stad bezichtigen. Ook is er een openluchtmuseum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de Vikingen.

RIbe

Aarhus

Voor de afwisseling kun je ook een wat modernere stad bezoeken. Aarhus zit vol gezellige terrasjes en restaurants. Je mag deze stad niet overslaan als je van kunst houdt. Bezoek er het kunstmuseum AroS wat gevestigd zit in een bijzonder gebouw, of ga shoppen in de hippe Latijnse wijk in het oude gedeelte van de stad.

Kastelen en paleizen

Denemarken is rijk aan indrukwekkende en sprookjesachtige kastelen. Slot Kronborg in Helsingor is een populaire stop op de route. Het werd gebouwd in de renaissance en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vroeger werd het slot gebruikt om tol te innen van zeevaarders. Ook komt het kasteel voor in het toneelstuk ‘Hamlet’ van Shakespeare. Ook kun je er binnen het Maritiem Museum bezoeken.

Overnachten tijdens de reis

Het fijne van een roadtrip is dat je niet vast zit aan één bestemming. Je kunt onderweg kiezen voor verschillende hotels en beslist zelf hoelang je precies op welke locatie blijft. Als je de Margrietroute volgt, zul je al snel zien dat overal langs de route verschillende hotels te vinden zijn. Naast hotels zijn er Bed&Breakfasts en kro’s. Kro’s zijn typische Deense herbergen die tegenwoordig vooral mooi zijn gerenoveerd en uitgerust met moderne voorzieningen.

Als je het echte Denemarken wilt ervaren, is het aan te raden tijdens je route te kiezen voor een overnachting in dit soort accommodaties. Ook kun je er vaak kiezen voor een typisch Deense maaltijd. Daarnaast is het een aanrader wanneer je met de hele familie op vakantie bent, aangezien er vaak familiekamers worden aangeboden. Velen van deze kro’s liggen in historische dorpjes en zijn op zichzelf al een historische bezienswaardigheid.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een overnachting in bijvoorbeeld oude kastelen. Zo is het mogelijk aan de Oostkust te overnachten in het Hindsgavl Slot. Dit kasteel ligt in een prachtig natuurgebied en heeft romantisch ingerichte kamers.

Waar moet je rekening mee houden op de Margrietroute?

De deense margrietroute is een makkelijke route. De wegen zijn goed begaanbaar voor zowel voetgangers, fietsers als auto’s. Ook is de route in alle richtingen te begaan en is het mogelijk om een klein gedeelte af te leggen, in plaats van de complete 3700 kilometer. Het is aan te raden het reisboekje over de Margrietroute te kopen, zodat je voorbereid op reis gaat en weet wat je kunt verwachten.

Ook zijn er routes voor op je navigatiesysteem te downloaden. Houd er wel rekening mee dat een reis met een camper iets minder geschikt is voor deze route, aangezien de wegen soms erg smal kunnen zijn. Ook komt het voor dat je kleine bruggetjes over moet steken, wat met een camper ingewikkelder is dan met een normale personenauto. Heb je dit vaker gedaan dan is dit geen probleem natuurlijk. 

Misschien ook interessant

>