fietsvakantie

Denemarken staat bekend als een echt fietsland. Wat is er nu leuker dan Denemarken op de fiets te verkennen? In ons dagelijkse leven zijn we altijd maar druk en nemen we nooit echt de tijd om even stil te staan en te genieten. Een fietsvakantie door Denemarken geeft je de mogelijkheid om weer helemaal op te laden. Om te genieten van de natuur en de rust.

In Denemarken vindt je een verscheidenheid aan natuur en verschillende soorten landschappen. Daarom is fietsen in Denemarken ook zo aantrekkelijk. Je kunt er fietsen langs uitgestrekte velden richting schattige stadjes met prachtige gekleurde huizen. Of je fietst door de ongerepte bossen naar de prachtige kustlijn. Denemarken heeft het allemaal.

Ook fietsen door de hoofdstad Kopenhagen is niets om tegen op te zien. Omdat Denemarken een echte fietscultuur heeft, kun je zelfs in de drukke hoofdstad genieten van een fietstocht. Wist je bijvoorbeeld dat Kopenhagen overal fietspaden heeft? En dat je je zelfs bij een stoplicht vast kunt houden aan speciale relingen voor fietsers?

Het zal je niet verbazen dat het niet ontbreekt aan fietsroutes in Denemarken; Denemarken heeft zo’n 12.000 kilometer aan fietstochten. Fietsen door Denemarken is een geweldige manier om kennis te maken met de Deense cultuur. Ben je geïnspireerd geraakt om Denemarken te gaan verkennen op de fiets? Dan wil je de volgende regio’s zeker niet missen.

De Oostzeeroute is met zijn 820 kilometer de langste fietsroute in Denemarken en volgt de gehele Deense kust. In 2019 is de Oostzeeroute gekozen tot Fietsroute van het Jaar. Als je de hele route fietst, kom je over acht bruggen en moet je onderweg vijf keer met de veerboot oversteken. De Oostzeeroute bestaat namelijk uit twaalf eilanden die allemaal met elkaar verbonden zijn. Elke eiland heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen. De witte krijtrotsen van Møn zijn oogverblindend en ook de kastelen en havenstadjes op Funen zijn een ware traktatie.

Ook het landschap van de Deense Oostzeeroute is zeer divers. Je fietst van landbouwgebieden naar zandstranden en van bossen naar glooiende heuvels.

  • Boek hier direct voordelig je tickets naar Seeland

Noordzeeroute Denemarken

Een rondje fietsen om de Noordzee. Het kan gewoon. De Noordzeeroute is een fietsroute die door meerdere landen gaat en ligt geheel langs de Noordzeekust. De totale lengte van de Noordzeeroute is 666 kilometer. Wil je deze route in zijn geheel fietsen, dan is het onoverkomelijk dat je een aantal kilometers moet overbruggen met boot of vliegtuig. De route loopt namelijk door Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Schotland en Engeland.

Het gedeelte van de Noordzeeroute in Denemarken begint in het noorden van Denemarken, Skagen. Vanaf daar fiets je door naar Greena. Vanaf Greena pak je de boot naar Zweden, naar een plaatsje dat Halmstad heet. De Deense route loopt in zijn geheel langs de kust in Jutland, waar je veel kiezelstranden ziet. Alleen aan het einde van de route pak je een beetje van het binnenland mee.

Noord-Jutland

De natuur in Noord-Jutland is prachtig. Er zijn hier dan ook vele fietsroutes die je rondleiden door de prachtige natuur. Je kunt er uitdagende MTB routes volgen, maar ook wat rustigere routes langs de kust. In Noord-Jutland kan het allemaal. Het is een fijne manier om te ontsnappen aan het bruisende stadsleven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fietsvakantie op het eiland Mors?

Noord-Jutland​

Zuid-Jutland

Zuid-Jutland heeft zo’n 3000 kilometers aan fietsroutes en kan dus met recht een fietsersparadijs genoemd worden. De landschappen zijn gevarieerd en worden de mooiste van Denemarken genoemd. In het oosten van de fietsroute kun je genieten van prachtige tunnelvalleien en heuvels, terwijl in het westen bijna alles vlak is en afloopt naar zee.

Zuid-Jutland​

Limfjord

Ook rondom de Limfjord kun je genieten van de prachtige natuur die Denemarken te bieden heeft. Indrukwekkende uitzichten en een geweldig fjord landschap, charmante stadjes en een schat aan heerlijke ingrediënten. Zomaar een greep uit wat een fietsvakantie rondom de Limfjord je te bieden heeft. Je hebt hier tijd, rust en ruimte om vrij te ademen en weer op te laden.

Het is op de fietspaden verboden voor auto’s dus je kunt ook nog eens ongestoord doorfietsen. Het landschap is wel heuvelachtig en uitdagend, dus een goede conditie is geen overbodige luxe. Er zijn lange en korte fietsroutes. Sommige fietsroutes rondom de Limfjord duren een paar dagen, andere enkele uren.

Wat dacht je van de lange Zonneroute? Deze tocht is 125 kilometer lang en loopt over het eiland Mors. Of klinkt de Midtfjordsroute je beter in de oren? Deze prachtige route loopt tussen de Noordzee en de Limfjord. Hou je meer van mountainbiken? Een zeer uitdagende route vindt je bij de Kollerup Plantage. Deze route is 25 kilometer lang en loopt over een heuvelachtig parcours.

Limfjord

Djursland

Fietsen door Djursland betekent fietsen doo prachtige landschappen en over kronkelende fietspaadjes. Het is de perfecte manier om te ontspannen en te genieten van de prachtige natuur van Denemarken. 

De uitzichten zijn gevarieerd; je fietst langs de kust, door het bos en langs vlakke velden. De zacht glooiende heuvels van Djursland maken het plaatje compleet. Het gebied is rijk aan kastelen en andere interessante bezienswaardigheden.

djursland
>