• Home
  • /
  • Wat te doen in Kopenhagen? 12 tips

wat te doen in kopenhagen

Kopenhagen is één van de meest stijlvolle Scandinavische steden. Maar wat te doen in Kopenhagen? 

Als Nederlander zul je je er in elk geval snel thuis voelen. Niet alleen het vlakke landschap zorgt daarvoor, de Denen zijn net als de Nederlanders dol op koffie en drop. Denemarken is ook echt een fietsland en je kunt zelfs tochten met een rondvaartboot maken door de vele grachten.

Of je nu houdt van cultuur, winkelen, architectuur of leuke familie attracties; Kopenhagen is een stijlvolle en veelzijdige stad. Maar wat moet je echt zien in Kopenhagen? Wij weten het wel.

Wil je Kopenhagen in een dag ontdekken?

We hebben de leukste bezienswaardigheden van Kopenhagen en hotspots voor je op een rij gezet.

Amalienborg

Wat te doen in Kopenhagen? Wat dacht je van een bezoek aan de Amalienborg. De Amalienborg staat ook wel bekend als vier paleizen in één. In de wijk Frederiksstaden werden in de 18e eeuw door Deense adel vier bijna identieke paleizen gebouwd in rococo stijl. Al deze paleizen werden gebouwd rondom een plein. 50 jaar na de bouw trok de koninklijke familie erin. Dit was nadat hun eigen paleis, de Christiansborg, door een brand onbewoonbaar was geworden.

De Amalienborg is een must see voor iedereen met een voorliefde voor de koninklijke geschiedenis van Denemarken. Je kunt de koninklijke geschiedenis ervaren in het museum en genieten van de wisseling van de wacht op het prachtige paleis plein.

Amalienborg Kopenhagen
Amalienborg is een echte must see

Nyhaven en de Kleine Zeemeermin

Niemand gelooft dat je echt in Kopenhagen bent geweest als je niet op de foto staat met de Kleine Zeemeermin. De Kleine Zeemeermin, Lille Havfrue in het Deens, is de heldin van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen.
Hij woonde aan de Nyhaven en dat is waarom het kleine beeldje hier geplaatst is. Je kunt een prachtige wandeling maken door het havengebied. Je vindt er prachtige kleine huisjes die geschilderd zijn in verschillende, opvallende kleuren. Het havengebied is één van de bekendste plekken van Kopenhagen.

copenhagen-1157783_640

Strøget

Wil je winkelen in Kopenhagen? Geen probleem! Een van de activiteiten in Kopenhagen is winkelen. Strøget staat bekend als één van de langste winkelstraten in heel Europa en is maar liefst 1 kilometer lang.

In dit winkelgebied zijn alleen voetgangers toegestaan. Auto’s en fietsers hebben plaatsgemaakt voor straatmuzikanten. Het gebied loopt van Rådhuspladsen tot Kongens Nytorv en bestaat uit vier straten en twee pleinen. Het is het belangrijkste wandel-, en winkelgebied van Kopenhagen.

Je vindt hier niet alleen de bekende ketens, maar ook vele authentieke winkeltjes en designwinkels. Als je klaar bent met winkelen, kun je genieten van een heerlijk hapje in één van de vele restaurantjes die Strøget rijk is. Je vindt in dit gebied echter niet alleen winkels en restaurants.

  • Top 8 slaapplekken in Kopenhagen
  • Amsterdam ✈ Kopenhagen vanaf € 49

Er zijn enorm veel bezienswaardigheden in Kopenhagen, helemaal in dit gedeelte.
Wat dacht je van de prachtige fontein, ook wel Ooievaarsfontein genoemd? Ook het Raadhuis is een bezoekje waard. Als je in het Raadhuis de toren beklimt heb je een prachtig uitzicht over de gehele stad. Binnen in het raadhuis kun je een astronomische klok bewonderen die stamt uit het jaar 1955.
Ook liefhebbers van exposities komen aan hun trekken. De Sankt Nikolaj Kirke, te herkennen aan zijn groene torenspits, houdt het hele jaar verschillende exposities, maar ook concerten en muziekfestivals.
Zeker de moeite waard om te bekijken als je een dagje Kopenhagen doet.

Op de fiets door Kopenhagen

Net als Nederland is Denemarken een echt fietsland. Ben je op zoek naar leuke activiteiten in Kopenhagen? Verken Kopenhagen dan op de fiets. Overal vind je fietspaden en je kunt overal je fiets parkeren. Zelfs in de trein hebben fietsers hun eigen wagon. En sta je voor een rood stoplicht? Hou je dan vast aan één van de vele relingen die speciaal voor fietsers bij stoplichten zijn geplaatst.
Je hoeft je niet af te laten schrikken door de gedachte dat je gaat fietsen in een drukke hoofdstad; Kopenhagen is gebouwd voor fietsers. Wist je dat een derde van de inwoners van Kopenhagen op de fiets naar het werk gaat?
Ben je voor een dagje in Kopenhagen? Fiets dan zeker de Cykelslangen. Het is een fietsbrug die de wijk Väterbro verbindt met de haven. Het is een prachtige route en je wordt niet gestoord door auto’s en voetgangers.

WIST JE DAT?

In Denemarken dragen de meeste fietsers een helm. Dit is niet verplicht maar wel zo veilig.

Christiansborg en Slotsholmen

Het paleis van Christiansborg ligt op het kleine eiland Slotsholmen. Hier zijn het Deense parlement, het Hooggerechtshof en het ministerie van Buitenlandse Zaken gevestigd. 

Verschillende delen van het paleis worden gebruikt voor diverse functies en evenementen. Als je niet weet wat te doen in Kopenhagen, dan is een bezoek aan de Grote Zaal aan te raden. Je vindt hier namelijk een verzameling van unieke wandtapijten van de koningin.

De wijk Slotsholmen is ook zeker het bekijken waard. Je vindt hier de Koninklijke Bibliotheek en in de omliggende tuin kun je heerlijk wandelen. Of bezoek je liever het Deens Joods Museum? Vanuit de tuin heb je toegang tot dit indrukwekkende museum. Je kunt hier zien hoe tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna de gehele Joodse bevolking kon vluchten naar Zweden.

Tivoli; het leukste (pret)park van Kopenhagen

Tivoli staat bekend als pretpark, maar het is veel meer dan dat. Eigenlijk heet Tivoli officieel Tivoli Tuinen en als je er een bezoek aan brengt begrijp je waarom. Tivoli is een groot attractiepark en rijk aan planten, bomen en bloemen. Je vindt er enorm veel klassieke kermisattracties, zoals draaimolens, speelmachines, achtbanen en zweefmolens. Tivoli is een ideale gezinsactiviteit in Kopenhagen.
’s Avonds krijgt het park een compleet nieuwe uitstraling. Je kunt er romantisch wandelen, want alle bomen en paden zijn verlicht. Je kunt er heerlijk eten in één van de vele restaurants of cafés. Maar ook in de avond kun je gebruik maken van de vele attracties die Tivoli rijk is.
Tivoli

Bezoek Christiania in Kopenhagen

Ben je op zoek naar nog meer tips om Kopenhagen te ontdekken? Vergeet dan niet om Christiania te bezoeken. Christiana is een relaxte commune die in de jaren 70 ontstond als een hippie bezetting. Nu is het een officieel erkende, alternatieve woongemeenschap. Er wonen kunstenaars, krakers en muzikanten en ze kunnen in Christiania helemaal zichzelf zijn.

Dus ben je een ruimdenkend persoon en zou je weleens een bezoekje willen brengen aan Christiania? Je kunt er gratis naar binnen om wat te drinken in de vele bars of om de werkplaatsen en galeries te bekijken.

Christiania is een stad zo groot als het Vaticaan, met onbestendige straatjes, bouwwerken van hippies, diverse winkeltjes met kralenkettingen en wierook en eigenaardige graffiti. Je bent in ieder geval verzekerd van een unieke sfeer. Zo vind je er een huis in de vorm van een banaan, het UFO huis en kun je je laten verrassen door verschillende teksten die op de muren zijn geschreven.

Een dagje Kopenhagen? Smorrebrod eten!

smorrebrod

De Denen zijn gek op Smorrebrod en als je uit bent in Kopenhagen moet je dit zeker eens proberen. Eigenlijk betekent Smorrebrod ‘brood met boter’, maar in de praktijk blijkt dat het vooral gaat om brood met diverse soorten beleg. Je kunt hierbij een keuze maken uit vlees, vis en zelfs vegetarische opties. Op elke hoek van Kopenhagen vind je wel een stalletje waar je Smorrebrod kunt kopen. Uiteraard kun je het ook eten in restaurants, als zijn de prijzen hier natuurlijk wel wat hoger. In Christiana kun je bij Th Sørensen heerlijk Smorrebrod eten.

Studentenwijk Latinerkvarteret

Bezoek je Kopenhagen in een dag, vergeet dat niet om het Latinerkvarteret te bezoeken. Dit is een van Kopenhagens hotspots. Het is een oude universiteits-, en studentenwijk die vaak wat smoezelig aandoet, maar je vindt er prachtige tweedehandswinkels, tattooshops en antiquariaten. De sfeer is informeel en aan de muren kun je een rijkdom aan graffiti bewonderen.

Churchill Park

Vlakbij de Kleine Zeemeermin in het havengebied ligt het Churchill Park. Vooral bij wandelaars en joggers is het park erg populair. Het park heeft zijn naam te danken aan Winston Churchill. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij geholpen bij de bevrijding van Denemarken. In het park staat een prachtige fontein, de Gefion fontein, een verwijzing naar de Scandinavische, mythische godin Gefion. De legende vertelt het verhaal van de Zweedse koning die aan Gefion de belofte deed dat ze land mocht houden als het haar lukte om het land in één nacht om te ploegen.

Om dit voor elkaar te krijgen veranderde ze haar zonen in ossen en ploegde het hele land in één nacht om. Vervolgens gooide ze het land in zee, hierdoor ontstond het eiland Seeland. Kopenhagen werd hier later op gebouwd.

Bonus tip: Wist je dat je in Kopenhagen ook kunt skiën? Op Experience Denmark lees je meer over dit en andere onverwachte attracties in Kopenhagen.

Kopenhagen tips: gratis activiteiten

Er zijn genoeg bezienswaardigheden te zien en activiteiten te doen in de hoofdstad van Denemarken. Maar we willen je een kleine waarschuwing geven… 

Alles is in Denemarken net iets duurder dan wij Nederlanders gewend zijn. Gelukkig zijn er ook gratis activiteiten te beleven. Deze extra Kopenhagen tips delen we hier beneden. Ook is het goed om te weten wat de beste hostel en hotels zijn in deze stad. Zowel qua locatie, prijs en kwaliteit.

Gratis een stadswandeling maken door Kopenhagen

Wil je alle bezienswaardigheden in Kopenhagen binnen drie uurtjes zien? Maak dan gebruik van een gratis stadswandeling, een soort Kopenhagen voor beginners. In de zomer kun je dagelijks een stadswandeling bijwonen. Deze rondwandelingen worden verzorgd door Sandemans en beginnen bij het Stadhuis. Je kunt je hier om 11.00 melden en de wandeling duurt drie uur.

Tijdens de wandeling kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Kopenhagen, zoals het Koninklijk Paleis, Tivoli en de Frederikskerk.

Deze stadswandeling is een hele fijne manier om Kopenhagen te leren kennen.

uitzicht over het centrum

Bezoek gratis één van de vele musea

Als er iets belangrijk is in Denemarken dan is het cultuur en samenleving. Kopenhagen heeft daarom enorm veel musea en galeries die je gewoon gratis kunt bezoeken. Het Nationaal Museum is hier één van. Je kunt hier geweldige Viking schatten bekijken, maar je vindt hier ook objecten uit het Verre Oosten en het Romeinse Rijk.

Hou je van kunst? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Nationale Galerie. Je vindt hier een tentoonstelling van moderne kunst uit de twintigste eeuw, maar ook klassieke kunst uit Denemarken en Europa.

Misschien ook interessant

>