• Home
  • /
  • Camperreis; met de camper door Denemarken
camper denemarken

Een camperreis door Denemarken, goed idee! Het land is relatief klein, overzichtelijk, maar biedt tal van bijzondere, historische plekken. En het klimaat is erg zacht. De ultieme combinatie voor een trip naar Scandinavië. Vanaf een paar honderd euro per week huur je een camper, rijd je binnen een dag tot in hartje Kopenhagen en bezorg je jezelf en je geliefde een onvergetelijke vakantie.

Het is weer eens wat anders dan Frankrijk of Duitsland: Denemarken. Minstens even mooi, met wat prettigere afstanden. Het land van Hans Christian Andersen is praktisch even groot als Nederland, maar door de weidse uitzichten en de lage bevolkingsdichtheid voel je je er een stuk vrijer. Minder grote steden (maar wel mooie!), minder prikkels van anderen en weinig tot geen files. Het is een ideaal vakantieland en redelijk populair, al heeft het grote publiek het nog lang niet ontdekt. Dat komt omdat men bij Scandinavië al snel denkt aan sneeuw, ijs en andere winterse begrippen. Maar het klimaat in Denemarken is heel fijn, met zachte winters en prachtige zomers.

Wie ‘camperhuur Denemarken’ intikt, of ‘met de camper naar Denemarken’, stuit al snel op Nederlandstalige websites die voor schappelijke weekprijzen campers verhuren. 

Dat is prima, want naar Kopenhagen vliegen om daar een (waarschijnlijk duurdere) camper te huren is niet alleen onvoordelig; het is ook nog eens decadent als je bedenkt dat wie even een paar keer gas geeft, ’s avonds al aan de aquavit zit. 

Vanuit Utrecht is het namelijk een halve dag rijden naar bijvoorbeeld Odense. Met een camper misschien een uurtje langer, maar toch. Bovendien is het wat makkelijker de huurvoorwaarden in het Nederlands te lezen dan die van een Deense verhuurder.

Odense
Google Maps

Camperplaatsen in Denemarken

Wil je perfect geregeld, voorzien van alle luxe en comfort kamperen? Of wil je wat avontuurlijker op vakantie? Voor beide manieren valt iets te zeggen. En je kunt het ook afwisselen, op tournee door Denemarken. 

Voor de tweede optie moet je de Nordic Camper Guide aanschaffen, die jaarlijks wordt uitgegeven voor de DACF, de Deense campervereniging. In deze gids, die € 10,95 kost, vind je meer dan 800 voordelige of zelfs gratis camperplaatsen bij boeren, jachthavens, privé-adressen, enzovoorts. 

Let wel, het gaat hier puur om het parkeren en slapen. Alles dat enigszins op kamperen lijkt, inclusief rolscherm, kleedje, tafels en stoelen, is verboden. 

Wil je wel lekker voor de camper zitten met je drankje en bordje pasta, dan denk je al gauw aan een reguliere camping en die zijn er in alle prijsklassen. Goeie tips vind je op camper-fora zoals campersite.nl.

Prettig feitje tussendoor: op bijna alle parkeerplekken in Denemarken is er de mogelijkheid om water bij te tanken, en vuil water en toiletwater te lozen.

Belangrijk om te weten:

Denemarken is een modern land, waar je bijna overal met je pinpas kunt betalen. Zorg echter voordat je de grote bruggen nadert, dat je contant geld bij je hebt. 

Verder zijn er geen tolwegen, maar de bouw van bijvoorbeeld de Grote Beltbrug liep zó in de papieren (denk maar aan miljarden euro’s), dat men besloot er tol voor te gaan heffen. Je kunt dan kiezen voor een enkeltje of retourtje, en de prijzen zijn wel wat hoger dan je misschien zou verwachten: vanaf 50 euro. 

Overigens betaal je in Denemarken met Kronen, maar accepteren ze bij de tolbruggen wel euro’s. Al met al kun je verder vrij rond-camperen door Denemarken.

Op naar Denemarken!

Je camper is gehuurd, je hebt hem gecheckt op eventuele schade, je hebt je rijbewijs en identiteitskaart bij je, strandbal niet vergeten, kortom: op pad, op naar Denemarken. 

Waarschijnlijk heb je je route deels gepland met plekken die je echt gezien wilt hebben, en deels open gelaten voor wat spontane tripjes of activiteiten. 

Dat is althans de beste manier om een campervakantie te plannen: stippel nooit een strak reisschema uit want alles loopt toch anders dan je denkt. Niet dat Denemarken een chaotisch land is. Maar bij een rondreis met een camper moet je wat ruimte overlaten. Al is het maar omdat je op vakantie bent.

Wat moet ik allemaal doen en zien in Denemarken?

Na een halve dag rijden – ok, doe het rustig aan en maak er 6,5 uur van – ben je pakweg bij Odense. Je checkt in, installeert je camper. Hopelijk heb jij of degene bij wie je de camper hebt gehuurd aan de verloopstekkers gedacht. 

Water drink je net als in Nederland lekker uit de kraan. En dan maar de stad in, want Odense is leuk! Een gezellige drukke studentenstad diverse musea te bezoeken zijn, onder meer het geboortehuis van Hans Christian Andersen. 

Iets buiten de stad vind je de overblijfselen van de zeven enorme ringwalvestingen die de Vikingen daar hebben gebouwd. Indrukwekkend. 

Met de camper naar Denemarken: laat je verrassen!

Verder moet je je eigen reis lekker globaal uitstippelen, want alleen al in Jutland ben je zo twee weken zoet met rondkijken, ontdekken, snuffelen en genieten. Dan heb je nog niet eens half Denemarken gehad. 

Kies je alleen voor Jutland omdat je bijvoorbeeld kinderen hebt die geen behoefte hebben aan cultuur-historische aspecten, dan vier je er gewoon een strandvakantie. 

Wil je een variëteit aan zon, zee, cultuur, natuur, historie, shoppen, feesten, en wat dies meer zij? Denemarken heeft het allemaal. Ontdek het zelf!

>