juli 31, 2024

Met de hond naar Denemarken: een goed idee of toch niet? Als jij overweegt op vakantie te gaan naar Denemarken met je hond dan is dit artikel voor jou.

Denemarken is een diervriendelijk land en een absolute aanrader voor honden eigenaren. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je een aantal tips en vertellen we je meer over de regels. 

Tip van de redactie

Bij Landal heb je momenteel het grootste aanbod aan huisdiervriendelijke accommodaties in Denemarken. Klik op de knop hieronder voor het actuele aanbod. 

Op vakantie met je hond in Denemarken een goed idee?

Een vakantie met honden in Denemarken is absoluut een aanrader. Denemarken staat bekend om zijn hondvriendelijke omgeving en biedt tal van mogelijkheden voor een ontspannen en avontuurlijke vakantie met je viervoeter.

Veel vakantiehuizen, campings en hotels zijn huisdiervriendelijk, waardoor je gemakkelijk geschikte accommodaties kunt vinden. De uitgestrekte natuur, met kilometerslange stranden en goed gemarkeerde wandelpaden in bossen en natuurgebieden, biedt volop ruimte voor lange wandelingen en avonturen met je hond. Buiten het hoogseizoen mogen honden vaak vrij rondrennen op de stranden.

Hier moet je rekening mee houden:

  • Je hond moet een microchip hebben die voldoet aan de ISO 11784/11785 norm
  • Je hond moet gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De vaccinatie moet minimaal 21 dagen oud zijn en niet ouder dan de geldigheidsduur van de vaccinatie.
  • Je hond moet een Europees dierenpaspoort hebben, afgegeven door een dierenarts. Hierin moeten de gegevens van de microchip en de vaccinaties staan.

Paspoort, chip en vaccinatie

In Europa mag een hond enkel de grens over, wanneer hij een identificatie chip, een geldige rabiësinenting en een Europees huisdierenpaspoort heeft. In Denemarken geldt dat de chip voor de rabiësvaccinatie geplaatst moet worden.

Deze vaccinatie mag pas vanaf twaalf weken gegeven worden en pas drie weken na de inenting mag een pup de grens over. Met een hondje jonger dan 15 weken kun je dus sowieso niet door Europa reizen. Is de rabiësinenting verlopen? Dan zul je tijdig een nieuwe vaccinatie moeten laten geven.

Hier geldt namelijk dezelfde regel: je moet eerst drie weken wachten voor je hond de grens over mag. Zorg ervoor dat je dierenarts duidelijk de geldigheidsdatum in het hondenpaspoort zet, zodat er geen verwarring kan komen bij controle.

Vroeger moest de rabiësvaccinatie namelijk ieder jaar worden gegeven, maar nu heeft de geldigheid van de inenting dezelfde duur als de werkzaamheid. Dit kan bij sommige inentingen zelfs drie jaar zijn.

Verboden hondenrassen in Denemarken

In Denemarken zijn sommige hondenrassen verboden. Je komt de grens niet over met een tosa inu, fila brasileiro, American bulldog, American Staffordshire terrier, pitbull terrier, dogo argentino, boerboel, Kaukasische, Zuid-Russische of Aziatische ovtcharka een tornjak, kangal of een sarplaninac.

Deze regel is ingegaan op 17 maart 2010. Heb je een hond van een van de bovenstaande rassen voor deze datum aangeschaft? Dan mag je wel het land in met je viervoeter. Je hond zal dan wel altijd aangelijnd moeten zijn en de riem mag niet langer zijn dan twee meter. Daarnaast moet je hond een muilkorf om en hij mag niet in Denemarken verkocht worden.

Heb je een hond die niet tot een van bovenstaande rassen behoort, maar wel erg veel op een van deze rassen lijkt? Dan zul je moeten kunnen bewijzen dat je viervoeter niet van dat ras is. Neem dus een stamboom mee.

Met de hond naar denemarken

In de auto

In Denemarken gelden geen speciale regels voor het vervoeren van honden in de auto. Houd er alleen rekening mee dat je hond niet op de voorstoel mag zitten, ook niet met een hondengordel om.

Wanneer je door Duitsland rijdt, zul je je wel moeten houden aan de Duitse regelgeving. In dit land zul je je hond dus verplicht met een hondengordel vast moeten zetten of je kunt gebruik maken van een reiskennel of hondenrek. Ook is het soms nodig in Duitsland je hond te muilkorven.

Als je een tussenstop maakt is het goed om hier rekening mee te houden. De regelgeving omtrent het muilkorven van je hond verschilt per federale staat en soms zelfs per gemeente in Duitsland. Honden die als gevaarlijk worden bestempeld moeten vaak wel gemuilkorfd worden.

In de lijst van gevaarlijke honden vind je voornamelijk honden die toch niet mee mogen naar Denemarken, maar in Duitsland wordt ook de Rottweiler als risicohond gezien. rottweilereigenaren zullen hier dus rekening mee moeten houden, wanneer ze op doorreis zijn naar Denemarken.

Waar mag je heen?

Denemarken is natuurlijk een prachtig land voor natuurliefhebbers die graag samen met hun viervoeter lange wandelingen maken. Houd er wel rekening mee dat je hond niet overal mag komen.

Zo is je hond op de eilanden Livø en Christiansø niet welkom. Ook de Faroër eilanden zul je niet met je viervoeter kunnen bezoeken. Groenland is eventueel een optie, maar dan zul je van te voren wel een invoervergunning moeten aanvragen. Dit doe je bij de autoriteiten.

Wandelen met de hond in Denemarken

Neem je je hond mee op vakantie naar Denemarken? Dan wil je natuurlijk gezellig samen kunnen wandelen. In Denemarken heb je ruim de gelegenheid om het landschap te ontdekken, maar honden zijn niet overal welkom.

Een echte aanrader voor een wandelgebied, waarbij je hond wel mee mag, zijn de heuvels van Dollerup Bakker. Deze vind je in Midden-Jutland, waar je heerlijk kunt wandelen over de heide en door de bossen. Er zijn lange en korte routes te vinden, dus er is voor ieder wat wils.

De hond is welkom en er zijn ook goede paden voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Iedereen kan daar dus van het adembenemende uitzicht genieten. Je kunt er bovendien zwemmen in het meer en schapen en geiten tegenkomen.

Ook hundeskof (het hondenbos) is een prachtig gebied, waar je hond heerlijk uit kan razen. Dit vind je bij Hvide Sande. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie natuurgebieden waar je met je hond terechtkan. Meestal moet je hond echter wel aangelijnd blijven.

Top Reisorganisaties voor Denemarken

Beste Hondvriendelijke accommodatie

Net zoals in Nederland, is je hond niet in ieder vakantiehuisje een gewenste gast in Denemarken. Gelukkig zijn er genoeg hondvriendelijke accommodaties.

Via de knop hieronder bekijk je direct de beste hondvriendelijke accommodaties van dit moment. 

Veelgestelde vragen

Mag je je hond meenemen op vakantie naar Denemarken?

Ja, je mag je hond meenemen op vakantie naar Denemarken. Zorg ervoor dat je hond een microchip heeft, gevaccineerd is tegen rabiës en een EU-dierenpaspoort heeft. Denemarken is hondvriendelijk en biedt veel accommodaties en activiteiten die geschikt zijn voor honden.

Is er een muilkorfplicht voor honden in Denemarken?

In Denemarken is er een muilkorfplicht voor bepaalde hondenrassen en in specifieke situaties, zoals in het openbaar vervoer. Het is belangrijk om de regels te controleren en een muilkorf mee te nemen als je met je hond reist.

Wat zijn de beste routes voor een rondreis door Denemarken met de hond?

Een rondreis door Denemarken met de hond kan langs prachtige stranden, bossen en natuurgebieden gaan. Populaire routes zijn bijvoorbeeld langs de kust van Jutland, door de bossen van Seeland en het eiland Møn met de beroemde Mons Klint krijtrotsen.

Wat zijn de beste hondvriendelijke plekken in Kopenhagen?

Kopenhagen is zeer hondvriendelijk en biedt veel parken zoals Kongens Have en Frederiksberg Have waar je hond welkom is. Veel cafés en restaurants hebben buitenterrassen waar je hond mee kan. Er zijn ook speciale hondenparken in de stad.

Welke hondvriendelijke accommodaties zijn er in Denemarken?

Denemarken biedt veel hondvriendelijke accommodaties, waaronder vakantiehuizen, campings en hotels. Veel van deze accommodaties hebben speciale voorzieningen voor honden, zoals omheinde tuinen en nabijgelegen wandelroutes. Het is raadzaam om van tevoren te controleren of honden zijn toegestaan en of er extra kosten aan verbonden zijn.

Misschien ook interessant

>