• Home
  • /
  • Vakantie Denemarken met de hond? Hier lees je alles
vakantie denemarken met hond

Je gaat natuurlijk het liefst met je vrienden en familie op vakantie om optimaal te kunnen genieten van je tijd van huis. Daarom neemt men ook graag zijn hond mee de grens over. 

Het is immers de beste vriend van de mens. Nu gelden er in de EU bepaalde regels waaraan iedereen zich aan moet houden en ook elk land kan er zo zijn eigen wetten op nahouden. Ga je op vakantie naar Denemarken met de hond? Dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

In Europa mag een hond enkel de grens over, wanneer hij een identificatie chip, een geldige rabiësinenting en een Europees huisdierenpaspoort heeft. In Denemarken geldt dat de chip voor de rabiësvaccinatie geplaatst moet worden. 

Deze vaccinatie mag pas vanaf twaalf weken gegeven worden en pas drie weken na de inenting mag een pup de grens over. Met een hondje jonger dan 15 weken kun je dus sowieso niet door Europa reizen. Is de rabiësinenting verlopen? Dan zul je tijdig een nieuwe vaccinatie moeten laten geven. 

Hier geldt namelijk dezelfde regel: je moet eerst drie weken wachten voor je hond de grens over mag. Zorg ervoor dat je dierenarts duidelijk de geldigheidsdatum in het hondenpaspoort zet, zodat er geen verwarring kan komen bij controle. 

Vroeger moest de rabiësvaccinatie namelijk ieder jaar worden gegeven, maar nu heeft de geldigheid van de inenting dezelfde duur als de werkzaamheid. Dit kan bij sommige inentingen zelfs drie jaar zijn.

Verboden hondenrassen

In Denemarken zijn sommige hondenrassen verboden. Je komt de grens niet over met een tosa inu, fila brasileiro, American bulldog, American Staffordshire terrier, pitbull terrier, dogo argentino, boerboel, Kaukasische, Zuid-Russische of Aziatische ovtcharka een tornjak, kangal of een sarplaninac. 

Deze regel is ingegaan op 17 maart 2010. Heb je een hond van een van de bovenstaande rassen voor deze datum aangeschaft? Dan mag je wel het land in met je viervoeter. Je hond zal dan wel altijd aangelijnd moeten zijn en de riem mag niet langer zijn dan twee meter. Daarnaast moet je hond een muilkorf om en hij mag niet in Denemarken verkocht worden. 

Heb je een hond die niet tot een van bovenstaande rassen behoort, maar wel erg veel op een van deze rassen lijkt? Dan zul je moeten kunnen bewijzen dat je viervoeter niet van dat ras is. Neem dus een stamboom mee.

In de auto

auto hond

In Denemarken gelden geen speciale regels voor het vervoeren van honden in de auto. Houd er alleen rekening mee dat je hond niet op de voorstoel mag zitten, ook niet met een hondengordel om. 

Wanneer je door Duitsland rijdt, zul je je wel moeten houden aan de Duitse regelgeving. In dit land zul je je hond dus verplicht met een hondengordel vast moeten zetten of je kunt gebruik maken van een reiskennel of hondenrek. Ook is het soms nodig in Duitsland je hond te muilkorven. 

Als je een tussenstop maakt is het goed om hier rekening mee te houden. De regelgeving omtrent het muilkorven van je hond verschilt per federale staat en soms zelfs per gemeente in Duitsland. Honden die als gevaarlijk worden bestempeld moeten vaak wel gemuilkorfd worden. 

In de lijst van gevaarlijke honden vind je voornamelijk honden die toch niet mee mogen naar Denemarken, maar in Duitsland wordt ook de Rottweiler als risicohond gezien. rottweilereigenaren zullen hier dus rekening mee moeten houden, wanneer ze op doorreis zijn naar Denemarken.

Waar mag je heen?

Denemarken is natuurlijk een prachtig land voor natuurliefhebbers die graag samen met hun viervoeter lange wandelingen maken. Houd er wel rekening mee dat je hond niet overal mag komen. 

Zo is je hond op de eilanden Livø en Christiansø niet welkom. Ook de Faroër eilanden zul je niet met je viervoeter kunnen bezoeken. Groenland is eventueel een optie, maar dan zul je van te voren wel een invoervergunning moeten aanvragen. Dit doe je bij de autoriteiten.

Lekker wandelen

wandelen met je hond

Neem je je hond mee op vakantie naar Denemarken? Dan wil je natuurlijk gezellig samen kunnen wandelen. In Denemarken heb je ruim de gelegenheid om het landschap te ontdekken, maar honden zijn niet overal welkom. 

Een echte aanrader voor een wandelgebied, waarbij je hond wel mee mag, zijn de heuvels van Dollerup Bakker. Deze vind je in Midden-Jutland, waar je heerlijk kunt wandelen over de heide en door de bossen. Er zijn lange en korte routes te vinden, dus er is voor ieder wat wils. 

De hond is welkom en er zijn ook goede paden voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Iedereen kan daar dus van het adembenemende uitzicht genieten. Je kunt er bovendien zwemmen in het meer en schapen en geiten tegenkomen. 

Ook hundeskof (het hondenbos) is een prachtig gebied, waar je hond heerlijk uit kan razen. Dit vind je bij Hvide Sande. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie natuurgebieden waar je met je hond terecht kan. Meestal moet je hond echter wel aangelijnd blijven.

Hondvriendelijke accommodatie

Net zoals in Nederland, is je hond niet in ieder vakantiehuisje een gewenste gast in Denemarken. Gelukkig zijn er genoeg hondvriendelijke accommodaties. 

Het is vaak wel nodig om bij je boeking al door te geven dat je met een hond wil komen. Soms zul je een extra vergoeding moeten betalen. Kun je wel wat ideeën gebruiken voor een leuk vakantiehuis in Denemarken met de hond? Overweeg dan eens Tåsinge B&B, Paradiset Holliday house of het vakantiehuisje Hjortestien 7. 

Wil je vlakbij het water vertoeven? Dan vind je in het Kopenhagen wel een heel speciale plaats om te overnachten, namelijk de Copenhagen houseboat, een ruime woonboot, waar je hond ook kan genieten van zijn vakantie. Hopelijk heeft hij wel zeebenen!

>