• Home
  • /
  • Sontbrug: alles over de brug van Denemarken naar Zweden
Sontbrug Denemarken

De Sontbrug wordt lokaal ook wel de Öresundbron in het Zweeds of Øresundsbroen in het Deens genoemd. De brug verbindt Kopenhagen en Malmö met elkaar en is gebouwd over de Sont. 

De tolbrug tussen Denemarken en Zweden zelf is zo’n 9 kilometer lang en 23,5 meter breed. De verbinding tussen Denemarken en Zweden met deze brug, loopt niet alleen via de brug. Het grootste gedeelte van de verbinding gaat via de Sontbrug, namelijk vanaf de Zweedse westkust tot het eiland Peberholm. Vanaf Peberholm loopt de brug een kilometer of 4 over dit eiland. Dit eiland is kunstmatig gecreëerd tijdens de bouw van de brug. De brug gaat na de 4 kilometer over in een tunnel van één verdieping en is ook zo’n 4 kilometer lang. Vanaf de Zweedse kust lijkt het hierdoor alsof de brug in het water verdwijnt. 

Aan het einde van de tunnel komt men uit aan de oostkust van Denemarken. Hiermee is de totale verbinding zo’n 16 kilometer lang. Om de brug te gebruiken worden kosten gerekend. Hiermee is de brug een tolbrug tussen Denemarken en Zweden.

Met deze brug kan zowel met de auto als met de trein van Denemarken naar Zweden en andersom gereisd worden. Voetgangers en fietsers worden niet toegestaan op deze brug, dus zij zijn aangewezen op reizen met de trein om het andere kant te bereiken van deze brug. De brug is 24 uur per dag geopend en is dus altijd te gebruiken.

Geschiedenis van de brug

De bouw van de brug heeft bijna tien jaar in beslag genomen en de brug naar Zweden is sinds 1 juli 2000 geopend. De brug is geopend door de Deense koningin Margaretha en de Zweedse koning Karl Gustav. Met de opening van deze brug werd de eerste doorgaande verbinding over de Sont gerealiseerd. 

Het uiterlijk van de Sontbrug

De brug heeft twee lagen waar verkeer over reist. De autosnelweg met vier rijbanen bevindt zich op de bovenste laag van de brug en op de onderste laag van de brug loopt het dubbele treinspoor.

Deze brug is de grootste brug voor zowel auto- als treinverkeer in Europa en via deze weg reis je met de auto in slechts 30 minuten van Denemarken naar Zweden. Met de trein reis je in 40 minuten van het treinstation in Malmö naar het treinstation in Kopenhagen via de brug. Per jaar vervoert de brug zo’n 6 miljoen voertuigen en nog eens 8 miljoen mensen via de trein.

De brug bestaat uit meerdere pylonen, waarvan de hoogste pyloon 204 meter hoog is. De Sontbrug is een kabelbrug en de grootste overspanning van de brug is 490 meter. Het totale gewicht van de brug wordt op zo’n 82 miljoen kilogram geschat.

sontbrug materiaal

Sontbrug tarieven

Voor het gebruik van de Sontbrug moet tol betaald worden. Om niet voor een verrassing te staan lees je hier de Sontbrug tarieven. Het ligt aan het type voertuig waarmee je de brug wilt betreden, hoeveel kosten je hiervoor moet betalen. Er kan zowel online als aan een tolstation een kaartje gekocht worden. Het kopen van een online ticket scheelt in de kosten. Voor een enkele reis over de brug met een auto tot 6 meter lang betaal je online €49 en aan het tolstation €54. 

Wil je met een auto van maximaal 6 meter lang en een caravan van gecombineerd maximaal 15 meter, een camper van zo’n 6 tot maximaal 10 meter of een busje van 6 tot maximaal 9 meter over de brug reizen? Dan betaal je hier online €98 voor een enkele reis voor of €108 aan het tolstation. 

Wanneer je auto en caravan combinatie langer is dan 15 meter, je een camper van meer dan 10 meter hebt of van 6 meter inclusief een trailer, of een busje van meer dan 9 meter lang, dan betaal je online €186 voor een enkele reis over de brug of €202 wanneer je aan een tolstation betaalt. Met een motor ben je online €27 en aan het tolstation €29 voor een enkele reis kwijt.

De tolkosten zijn dus vrij prijzig, maar als er vaker gebruik gemaakt wordt van de brug, kan dit met behulp van een zogenaamde Bropas. Deze pas heeft een looptijd van een jaar en hier betaal je dan eenmalig €43 voor een jaar voor. Met deze pas kan je vervolgens voor ongeveer de helft van de prijs gebruik maken van de brug. Voor een enkele reis met een auto van maximaal 6 meter lang ben je in plaats van €49 enkele reis nu €23 enkele reis kwijt. Reizen met een Bropas is dus alleen voordelig als je vaker gebruik maakt van de brug.

De voordeligste manier om de reis van Denemarken naar Zweden via deze brug te maken, is door middel van de trein. Hier betaal je vanaf zo’n €12 enkele reis per persoon voor.

The Bridge

Een leuk weetje over deze brug is dat deze brug het decor is van de Zweeds-Deense misdaadserie ‘The Bridge’. Hierbij wordt er een lijk gevonden precies op de grens van de brug van Denemarken naar Zweden.

>