• Home
  • /
  • Welke stekker heb je nodig in Denemarken? Lees het hier

Voor je op vakantie gaat is het handig om te controleren of je een andere stekker nodig hebt in het land van bestemming. Hoe zit dat precies bij een vakantie naar Denemarken? Heb je een andere stekker in Denemarken nodig? En hoe zit het met de elektriciteit?

Op zoek naar de juiste stekker in Denemarken? Onderstaande stekker voldoet aan alle eisen die nodig zijn in Denemarken!

Elektriciteit in Denemarken

In Denemarken kennen ze een netspanning van 230 volt, net als wij in Nederland gebruiken. De frequentie is net als in Nederland 50 Hz. Je kan hiermee dus al je apparatuur ook in Denemarken gebruiken. De stopcontacten die hier gebruikt worden zijn van type C, F, E en K.

Welke stekker heb ik nodig in Denemarken?

In Denemarken wordt gebruik gemaakt van type C, F, E en K stopcontacten en stekkers. Dit zijn stopcontacten met twee ronde gaten. Voor de aarding hebben de stopcontacten een opening voor een pin, een halfrond gat of aardingsclips. Deze stekkers en stopcontacten hebben de volgende eigenschappen:

  • Type C is de standaard Europese stekker. Deze stopcontacten hebben twee ronde gaten in het midden. Stekkers met type E en F passen ook in het stopcontact van type C.
  • Type F wordt in bijna alle landen in Europa gebruikt. Deze stekkers hebben twee ronde gaten in het midden en aan boven- en onderzijde een aardingsclip. Type C en E stekkers passen ook in deze stopcontacten.
  • Type E is een stopcontact met twee ronde openingen en een uitstekende pin. Stekkers met type C en F passen ook in deze stopcontacten.
  • Type K is een echte Deense stekker. Deze worden dan ook vooral in Denemarken gebruikt. Deze stekkers hebben twee pinnen zoals wij van de Nederlandse stekkers kennen, plus een extra pin voor de aarding. Type C stekkers passen in deze stopcontacten, maar voor een veilige verbinding is er een omvormer nodig voor type E en F stekkers.

Het is niet altijd veilig, maar de Nederlandse stekkers kunnen in de Deense stopcontacten gestoken worden. Er is dan echter geen aarding, omdat de derde pin voor de aarding bij de stekkers ontbreekt en deze wel in het stopcontact zitten. 

Als het stopcontact in Denemarken alleen twee ronde gaten heeft (Type C), dan is er geen verloopstekker nodig. 

Heeft het stopcontact een opening voor een pin, een halfrond gat of aardingsclips? Dan is er voor een veilige geaarde verbinding een verloopstekker van het type K of E nodig. Of er kan gebruik gemaakt worden van een wereldstekker in Denemarken bij dit soort stopcontacten. 

Het is dus niet noodzakelijk om een verloopstekker of wereldstekker in Denemarken te gebruiken, maar voor de eigen veiligheid is het wel aan te raden dit wel te gebruiken.

>