Vissen in denemarken

Iedere hobby- of wedstrijdvisser droomt ervan of is er geweest. In Denemarken welteverstaan, dat met zijn talrijke rivieren, meren en de Oost- en Noordzee, hét ultieme vissersland is van Europa. 

Er is altijd wel een plek waar je goed kunt vissen in Denemarken. Bovendien ben je in dit waterrijke land nooit meer dan vijftig kilometer verwijderd van de kust, zodat je tijdens een visvakantie makkelijk op verschillende plekken terecht kunt.

Met maar liefst negentien stranden en ruim 7.000 kilometer kustlijn, heb je in Denemarken volop keuzes om de mooiste visplekken te ontdekken. Er zijn een aantal stranden die er uitspringen, als je een goede plek zoekt om te vissen. 

Volgens de kenners zijn een aantal stranden van Langeland hiervoor het meest geschikt om bot, schol of schar te vangen. Maar ook tong, makreel, tarbot en platvis worden regelmatig gevangen. 

Het hangt er natuurlijk ook vanaf of je gaat vliegvissen, of dat je met een strandhengel of een lichte hengel naar Langeland gaat. Bothof en Gulstav zijn enkele stranden waar het goed vissen is. 

Ook op Noord Jutland kan je aardig wat vis aan de haak slaan. Lyngså strand wordt hier het drukst bezocht. Als je al wat langer vist, weet je op een gegeven moment welke vissen je het best overdag vangt en welke zich ’s nachts het meest laten vangen. 

In ieder geval ligt de beste periode om te vissen vanaf de stranden in Denemarken tussen eind april en begin oktober. Met een sportvisakte mag je hier vissen, op voorwaarde dat je andere strandbezoekers niet hindert. 

Het is daarom ook verstandig om niet meer dan twee hengels per persoon neer te zetten. De meeste stranden zijn openbaar. Is het strand privébezit, dan moet je natuurlijk eerst toestemming vragen aan de eigenaar.

Zalm vissen in Denemarken

Heel lang leek het alsof er in de wateren van Denemarken geen zalm meer te vinden zou zijn. Maar sinds enige jaren is deze vis, dankzij ingrijpende milieumaatregelen, weer helemaal terug. 

Wil je op zalm vissen in Denemarken, dan maak je een grote kans hierop bij de 40 kilometer lange rivier Varde Å in Jutland. Het succes op een een goede vangst is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het waterpeil, de weersomstandigheden en het seizoen. Zalm, en ook zeeforel, vang je het beste in de zomernacht na een flinke regenbui. 

Een zalm vangen doe je met niet te zwaar vistuig. Met een vlieghengel vang je deze vis op de klassieke manier. Als het water hoog staat, gebruik je een kunstaas hengel. Als sinds 1986 geldt langs alle kusten van Denemarken het hele jaar door een net vrije zone van 100 meter. 

Dit is, om de zalmen te beschermen die in de buurt van de kust komen als ze op weg zijn naar hun paaiplaats. 

Vissen op karpers in Denemarken

Als je wil gaan karpervissen in Denemarken, bedenk dan van tevoren of je het wel de moeite waard vind. Er zijn niet zoveel karpers te vangen daar. 

De karpers die er wel rondzwemmen, zijn over het algemeen minder groot dan in Nederland. Je maakt de meeste kans tijdens een speciale visvakantie, waar de karpers speciaal voor vakantiegasten worden uitgezet in grote visvijvers of kleine meren. 

Er zijn zogenaamde Put&take visvijvers, waar ook karpers in worden gekweekt. Hierdoor ben je wel zo goed als verzekerd van het vangen van een karper. Denemarken heeft heel veel vakantiehuizen en -parken waar vissers terecht kunnen voor een fijne visvakantie.

Op kabeljauw vissen in Denemarken is een goede keuze, wanneer je veel en vooral grote kabeljauwen wil vangen. Er is hier nog een grote populatie aan deze witte rondvissen. Het zijn rovers, die in vaak grote scholen tot wel 600 meter onder water zwemmen. 

De kabeljauw leeft in diepe meren en in zee. Gemiddeld is een kabeljauw zo’n 85 centimeter lang, maar met een beetje geluk vang je er een van anderhalve meter. Van juni tot en met december heb je de meeste kans om veel kabeljauwen in Denemarken te vangen. In vrijwel alle meren en zeeën in Denemarken leven kabeljauwen. 

De meeste leven echter in het water van Het Gele Rif in de Noordzee, de westkust van Jutland en het water rondom het eiland Funen. Wettelijk mag je in februari en maart maximaal drie kabeljauwen per dag meenemen. De rest van het jaar zijn dat er vijf per persoon per dag.

Niet vissen zonder vergunning

Het is aan te raden om niet zonder een vergunning te gaan vissen in het water van en rondom Denemarken. De boetes kunnen flink oplopen wanneer je zonder sportvisakte je hengel uitgooit. Iedere visser in Denemarken tussen 18 en 67 jaar is verplicht een landelijke sportvisakte bij zich te hebben. Deze heet Statens Fisketegn.

Daarnaast heb je meestal ook een lokale visvergunning nodig. De landelijke visakte in Denemarken is een jaar geldig, maar je kan ook kiezen voor een dag- of weekkaart. Je koopt een sportvisakte bij postkantoren, plaatselijke VVV’s, hengelsportwinkels en campings of vakantieparken. Een lokale visvergunning heb je nodig, wanneer je gaat vissen in meren of rivieren die horen bij een hengelsportvereniging. 

In dat geval koop je, naast de landelijke visakte, een lokale vergunning voor een dag of een week. Put & take’s zijn privé meren en vijvers in Denemarken. Hier wordt de vis speciaal uitgezet voor vissers. 

Daardoor heb je waarschijnlijk een goede vangst, maar je moet er natuurlijk wel voor betalen. Je koopt een dag- of een urenkaart. Na afloop mag je al je gevangen vis meenemen. Bij een put & take zijn voorzieningen aanwezig, zoals plekken om de vis schoon te maken, plaatsen waar je een barbecue kan neerzetten, en toiletten. 

Daarnaast gelden er voor het vissen in Denemarken een aantal wettelijke regels met betrekking tot het vissen vanaf het strand, beschermde zones en het verplicht terugzetten van te kleine vissen. 

Ook gelden er in Denemarken een aantal wettelijke regels met betrekking tot het terugzetten van te kleine vissen, beschermde zones en vissen vanaf het strand. Je doet er goed aan deze regels goed door te lezen voordat je gaat vissen in Denemarken. 

Houd je je aan de wettelijke eisen die Denemarken stelt aan het sportvissen, dan staat niets een gezellige en sportieve vakantie in de weg.

Wist je dat?
Om in Denemarken te mogen vissen heb je een landelijke sportvisakte en een lokale visvergunning nodig.

>