• Home
  • /
  • Rondreis door Denemarken | Auto, Caravan, etc.

Rondreis Denemarken

Om je rondreis Denemarken goed te beginnen kun je je alvast voorbereiden op de reis. Waar wil je allemaal naartoe? Welke camping wil je bezoeken? Of kies je af en toe voor een hotel?

Denemarken heeft veel te bieden en met de camper wil je wellicht wel weten hoe ver het rijden is. In dit artikel geven we je de ideale tips voor je rondreis door Denemarken. Wij raden je 5 bestemmingen aan om je geheid te laten genieten van je rondreis Denemarken met de auto.

Waar begint je reis?

Je bent natuurlijk wel even onderweg vanuit Nederland. Je rondreis in Denemarken start je je vanuit Tønder. Vanuit Utrecht is dit zo’n 630 km rijden.
Tønder dorpje ligt in het zuiden van Denemarken aan de waddenkust en een paar kilometer van de Duitse grens. Vroeger was Tønder een havenstad, maar vanwege stormvloedrampen verloor de stad in de 16e eeuw zijn toegang tot de zee.
Met de camper kun je prima naar Tønder reizen. Weet wel dat een gedeelte van de binnenstad autovrij is. Het bijzondere aan dit plaatsje zijn de oude 17-eeuwe huizen in schilderachtige stijl.

Tonder begin rondreis
Tønder is het perfecte startpunt voor je rondreis

Van Tønder naar Silkeborg

Vanuit Tønder reis je naar het noorden naar de plaats Silkeborg. Dit ligt in het midden van Jutland (Jylland).  Onderweg kom je langs Legoland of Ribe, wat de oudste stad van Denemarken is. Silkeborg is ideaal voor kamperen. Je hebt prachtige campings langs meren en bossen. Ideaal om te wandelen, kanoën, zwemmen en fietsen.

Een boottocht naar Seeland (Sjælland)

Vanuit Silkeborg kun je rijden naar Aarhus. Stop daar even om het openluchtmuseum Den Gamle By’ te bezoeken. Vanuit Aarhus is het prachtig om de boot te nemen naar het eiland Seeland. 

In Seeland ligt de Deense hoofdstad Kopenhagen wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Een bekend standbeeld is die van de kleine zeemeermin in de haven van Kopenhagen. 

Deze is geïnspireerd op een verhaal van Hans Christian Andersen. De meeste gebouwen dateren nog uit de 17e eeuw en zeer de moeite waard om te bezichtigen, zoals slot Frederiksborg. 

Een prachtig kasteel in de plaats Hillerød, helemaal in het noorden van Seeland. Daarnaast heeft Seeland veel mooie bossen, meren en stranden. Dit is uitermate geschikt voor een vakantie met kinderen.

  • Boek hier direct voordelig je tickets naar Seeland

Een dagje Zweden

Wist je dat je vanuit Kopenhagen gemakkelijk naar het plaatsje Malmö in Zweden kunt rijden met de auto of camper? Zo kun je je rondreis Denemarken met caravan of camper compleet maken. 

Tussen Malmö en Kopenhagen is een 8km lange brug gemaakt, de Sontbrug. Let wel op dat je tol moet betalen: € 56,- voor een enkeltje. Het is overigens goedkoper dit met de trein of bus te doen. 

Mocht je toch langer dan een dag willen blijven? Geen probleem. Vanuit Malmö kun je verder Zweden inrijden en heb je een geweldige combinatietrip: Denemarken en Zweden ineen.

Sontbrug
De Sontbrug is maar liefst 8km lang

Vijfde en laatste bestemming: het eiland Funen (Fyn)

Vanuit Kopenhagen rijd je met je auto richting Funen. Je moet over de brug tussen Seeland en Funen. Je moet tol betalen, maar het is het dubbel en dwars waard. Dit eiland staat bekend om al zijn groen. 

Het kent sprookjesachtige tuinen en prachtige parken. Niet voor niets dat op dit eiland Hans Christian Andersen – in de plaats Odense – op zijn sprookjes is gekomen. Ook ligt op dit eiland de havenstad Svendborg. Vanuit hier kun je eilandhoppen (je kunt dan beter je camper of caravan laten staan).

Als je nog tijd over hebt…

Mocht je nog tijd overhebben tijdens je rondreis door Denemarken met de camper, dan mag je eigenlijk het eiland Møn niet overslaan. Deze is het gemakkelijkst te bereiken na je trip naar Zweden/Kopenhagen, als je richting Funen gaat. 

Het is namelijk een van de bekendste eilanden van Denemarken en staat bekend om zijn krijtrotsen en imposante kliffen. Bijzonder aan dit eiland is het dorp Stege. Deze heeft namelijk nog originele middeleeuwse grachten en omwallingen. 

Het heeft mooie stranden en is zeer kindvriendelijk. Møn is toegankelijk voor iedereen die een combinatie wil tussen strand, cultuur en natuur.

We hopen dat je wat hebt gehad aan de rondreis Denemarken tips.

Misschien ook interessant

>