• Home
  • /
  • Klimaat Denemarken: weer, temperatuur en beste reistijd
weer denemark

Je wilt graag een vakantie naar Denemarken of Kopenhagen plannen, maar hoe is het klimaat precies in Denemarken? Hoe is de temperatuur in Denemarken en wanneer is het beste vakantieweer in Denemarken, zodat jij precies weet welke periode de beste reisperiode is om naar Denemarken of Kopenhagen af te reizen.

Het klimaat in Denemarken is een gematigd zeeklimaat en vergelijkbaar met het klimaat in Nederland. Hier horen milde winters en niet zulke warme zomers bij. Het klimaat in Denemarken is overal hetzelfde in Denemarken, omdat het een vrij klein land is. 

Ook is Denemarken aan alle kanten omgeven door de zee. Toch heeft Denemarken minder last van de invloeden van de zee dan Nederland. Doordat het klimaat in Denemarken bepaald wordt door een warme golfstroom, is het klimaat zachter dan het klimaat in de andere Scandinavische landen. 

Denemarken kent door zijn afmeting geen koude of warme streken. De temperatuur is redelijk gelijkmatig over het land verdeeld. De gemiddelde jaartemperatuur in Denemarken is 7 graden. Hiermee is het in Denemarken iets kouder dan in Nederland.

Temperatuur Denemarken in de zomer

De zomer in Denemarken loopt van de maanden juni tot en met augustus. In de zomer is het klimaat in Denemarken erg aangenaam. Denemarken kent meer zonuren dan Nederland. In Nederland schijnt de zon zo’n 600 uur in de zomer en in Denemarken 700 uur. 

Dat Denemarken meer zonuren heeft, komt doordat Denemarken zich dichterbij de poolcirkel bevindt dan Nederland en Denemarken dus langere dagen kent. Ook heeft dit te maken met het feit Denemarken vaak hogedrukgebieden kent die erg standvastig zijn. Hierdoor kan het in de zomer dagenlang erg zonnig zijn zonder een wolk aan de lucht. De temperatuur kan dan oplopen, zonder dat het tropisch aanvoelt. Tijdens een hogedrukgebied is de kans op regen in de zomer aanzienlijk minder.

Doordat het Deense klimaat minder wordt beïnvloed door de zee, is het vooral tijdens de zomer in het oosten van het land wat kouder dan het westen van het land. Gemiddeld is de temperatuur in de zomer zo’n 20 graden. De temperatuur kan in het zuiden van Jutland oplopen tot zo’n 30 graden, maar dit is uitzonderlijk. Als de wind in de zomer vanuit het oosten komt, kan de temperatuur wel oplopen tot 30 graden of zelfs hoger. Dit komt echter niet vaak voor, omdat de wind vaker vanuit het westen komt. De maanden juni, juli en augustus zijn de warmste maanden in Denemarken. Augustus is de warmste maand in Denemarken en de gemiddelde temperatuur is 15,7 graden. In het noorden en oosten van het land wordt het in de zomer nooit 30 graden. In de nacht kan de temperatuur nog wel flink dalen.

De temperatuur van het zeewater ligt in juni en juli tussen de 17 en 22 graden. In augustus kan het water zelfs zo’n 25 graden worden. In de zomermaanden kan het dus vrij aangenaam vakantieweer in Denemarken zijn.

Temperatuur Denemarken in de winter

De winter is in Denemarken net wat kouder en langer dan wij in Nederland kennen. Toch zijn de winters niet extreem koud door het gematigde zeeklimaat. De winters in Denemarken kunnen van oktober tot mei duren. In oktober kan het namelijk al voor het eerst vriezen ’s nachts. De kans op vorst houdt tot mei aan. Meestal duurt de winter in Denemarken van december tot maart. Gemiddeld valt hier ook zo’n 30 tot 60 dagen sneeuw in de winter.

In de winter is het vrij koud en grijs in Denemarken en is de zon weinig te zien. Het vriest veel en er valt ook veel sneeuw. De temperatuur in de winter kan in Denemarken gemiddeld zo’n 15 tot 28 dagen op jaarbasis niet boven het vriespunt uitkomen. Er zijn zelfs 10 tot 20 dagen op jaarbasis waarbij de temperatuur onder de -10 blijft. De temperatuur kan zelfs verder dalen tot -20 graden. Wanneer het sneeuwt of als de wind vanuit het oosten komt, is de temperatuur zelfs nog lager en kan het -30 graden worden. Vaak is februari de koudste maand in Denemarken met een gemiddelde temperatuur van 0 graden. In de winter zijn de dagen in Denemarken korter dan in Nederland. Het wordt later licht en eerder donker. 

Temperatuur in de lente en herfst in

Het weer en de temperatuur in de lente en herfst is vergelijkbaar met het weer en temperatuur wat wij in Nederland gewend zijn. De temperatuur in Denemarken ligt wel net iets lager dan in Nederland. 

In april en mei is het in de lente het beste weer en is het weer zacht en behaaglijk. Vooral vanaf mei kan de zon zich flink laten zien en stijgt de temperatuur iets ten opzichte van de maanden ervoor. Wel kan het in de nacht nog flink koud zijn, omdat de temperatuur dan erg daalt.

Het weer in Dememarken

Hogedrukgebieden zijn in Denemarken vrij standvastig. Hierdoor hebben deze gebieden een langere invloed op het weer in Denemarken. Het kan door zulke hogedrukgebieden dus voor een langere periode warm zijn in de zomer of erg koud zijn in de winter. Storingen met buien hebben minder kans om Denemarken te bereiken door de hogedrukgebieden. Hier heeft vooral het oosten en noordoosten van het land profijt van. De gemiddelde neerslag per jaar ligt hier beduidend lager met 500 millimeter per jaar.

In Denemarken valt gemiddeld zo’n 600 millimeter regen op jaarbasis. In het zuiden van Jutland regent het meer dan het gemiddelde in Denemarken. Hier kan gemiddeld zo’n 900 millimeter regen per jaar vallen. Gemiddeld regent het zo’n 120 tot 200 dagen per jaar. In de periode augustus tot en met oktober valt de meeste neerslag. De minste regen valt tussen eind april en begin juni.

Doordat Denemarken rondom zee heeft, kan het hier wel behoorlijk waaien. Vooral in de herfstmaanden kan het erg waaien. In de kustgebieden kan de windkracht oplopen tot windkracht 10 of 11. Bij een storm of andere vorm van depressie kan dit zelfs oplopen tot windkracht 12.

Wat is de beste reistijd naar Denemarken?

De periode van april tot en met september is de beste periode om naar Denemarken af te reizen. Het weer in Denemarken is in deze maanden het beste. 

Zo heb je de beste en meest aangename temperatuur en valt er het minste neerslag. De zon laat zich in deze maanden ook het meeste zien. Vooral de maanden mei, juni en juli hebben de meeste zon met minste regen. In mei kan het nog wel wat koud en wispelturig zijn. Juni en juli zijn dan al een heel stuk warmer en zonniger. 

Vanaf augustus kan het weer opnieuw wispelturig worden. Daarmee maakt dat de maanden juni en juli mogelijk het beste zijn om af te reizen naar Denemarken of Kopenhagen.

>