juli 31, 2024

Op het eiland Møn vind je de spectaculaire krijtrotsen van Møns Klint. Wat ons betreft een van de mooiste bezienswaardigheden in Denemarken. Maak een acht kilometer lange wandeling langs deze kliffen en zoek intussen naar schelpen en fossielen.

Het is niet voor niets één van de populairste attracties van Denemarken. Voor een complete vakantie voor jong en oud is Møn bovendien de ideale plek. In dit artikel vertellen we je alles wat jij moet weten over deze unieke plek in Denemarken.

Ga jij de Krijtrotsen bezoeken in Denemarken? Dit zijn onze Tips!

  • Dagtrip naar Møns Klint en Woud torenvanuit Kopenhagen > Bekijk Prijs
  • Onze favoriete camping in de buurt van Møns Klint> Bekijk Prijs

Krijtrotsen Denemarken

Møn is een prachtig afwisselend eiland in het toch al zo afwisselende Denemarken. Het land van Hans Christian Andersen, de Viking-geschiedenis, Legoland en heel veel design biedt naast een herkenbare cultuur een wonderschoon landschap.

Op nog geen acht uur rijden vanaf Utrecht ligt het zuidoosten van Denemarken, waar dit mooie eiland met de krijtrotsen zich bevindt. Het is een mooie rit. Je voelt de stress van je af glijden wanneer je Nederland uitrijdt en met na enkele uren de

Deense rust, natuur en ruimte in het vooruitzicht wordt dit gevoel alleen maar beter. Denemarken is pakweg even groot als Nederland, maar het lage bevolkingscijfer van nog geen zes miljoen doet zich voelen: wat een rust, wat een ruimte. Ook het klimaat leent zich uitstekend voor een vakantie: milde winters en behaaglijke zomers met weinig weersextremen.

Uren kun je er rondrijden zonder veel drukte tegen te komen. Zo ook op het eiland Møn, waar je versteld zult staan van de verschillende soorten landschappen: vruchtbare akkers, moerassen, rietvelden, strandweiden, witte zandstranden en de oostelijk gelegen beukenbossen die overgaan in de adembenemende krijtrotsen van Møns Klint.

Feitjes over de Krijtrotsen in Denemarken

  • Mons Klint heeft indrukwekkende witte krijtrotsen die 6 km lang zijn
  • De kliffen bereiken een hoogte van 128 meter boven zeeniveau
  • De krijtrotsen zijn 70 miljoen jaar oud, gevormd in het Laat-Krijt tijdperk
  • Het gebied is rijk aan fossielen van zee-egels, zeelelies en mosselen

Beleef met Møns Klint Denemarken op een avontuurlijke manier!

Daar, waar de Oostzee Denemarken scheidt van Zweden, Finland, Polen, de Baltische staten en Rusland, ligt de acht kilometer lange strook van steile krijtrotsen die één van de populairste attracties van Denemarken vormt.

Het hoogste punt bevindt zich op 143 meter en het kiezelstrand, waar je kunt zoeken naar fossielen en schelpen, is via trappen bereikbaar. Wat wel gezegd moet worden is dat er zo nu en dan hele brokken krijtrots afbreken en in de Oostzee storten, dus deze wandeling is niet geheel risicoloos. Maar dat maakt het ook tot zo'n avontuurlijke onderneming.

Geschiedenis van de krijtrotsen

De Mons Klint rotsen werden ongeveer 70 miljoen jaar geleden gevormd tijdens het Laat-Krijt tijdperk. Ze bestaan voornamelijk uit coccolieten, microscopische kalkskeletjes van eencellige algen, die zich ophoopten op de zeebodem. Gedurende miljoenen jaren stapelden deze lagen kalk zich op tot dikke krijtlagen.

Tijdens de laatste ijstijd, zo'n 11.000 jaar geleden, zorgden glaciale bewegingen ervoor dat deze krijtlagen omhoog werden gedrukt en vervormd, wat resulteerde in de indrukwekkende kliffen die we vandaag zien. De kliffen zijn continu onderhevig aan erosie door wind, regen en golven, wat ervoor zorgt dat ze langzaam veranderen en zich verplaatsen. Door deze erosie komen regelmatig fossielen bloot te liggen, die een fascinerend inzicht geven in het prehistorische leven.

Mons Klint heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de lokale cultuur en geschiedenis. Eeuwenlang werden de krijtrotsen gebruikt voor de winning van krijt, dat diende voor landbouw, bouw en als grondstof in de industrie.

Tegenwoordig is Mons Klint een populaire toeristische bestemming. Het GeoCenter Møns Klint, dat in 2007 werd geopend, biedt bezoekers een uitgebreid overzicht van de geologische en natuurlijke geschiedenis van het gebied. Het centrum biedt interactieve tentoonstellingen en activiteiten die de bezoekers meenemen op een reis door de geschiedenis van de kliffen.

Meer krijtrotsen en een ondergronds fort: Stevns Klint

Op het eiland Seeland, een slorige anderhalf uur rijden van Møns Klint, vind je nog meer krijtrotsen, namelijk die van Stevns Klint. Deze zijn minder hoog, maar bijna twee keer zo lang als die op Møn.

Daarnaast vind je er het Fort van Stevns: in het krijtgesteente werd tijdens de Koude Oorlog door de Deense overheid een ondergrondse vesting gebouwd met ruim anderhalve kilometer aan gangen. Hierin werden commandoposten, leefruimtes, munitiedepots en ook een ziekenhuis ingericht.

Op achttien tot twintig meter onder de oppervlakte! Het zou bescherming moeten bieden bij een nucleaire oorlog, maar in 2008 heeft de regering besloten het open te stellen voor publiek, zodat ook jij kunt gaan rondkijken in deze James Bond-achtige setting. Met deze bijzondere plek maakt Stevns Klint Denemarken nog interessanter voor een vakantie.

Stevns Klint

Van Kopenhagen naar Møns Klint: een mooie roadtrip

Zoals gezegd lijken de afstanden en ruimte groot in Denemarken, maar valt dat ontzettend mee. De rit van Kopenhagen naar Møns Klint, eventueel via Stevns Klint, neemt niet veel tijd in beslag.

Voor de ultieme Denemarken-ervaring pak je op de heenweg naar Kopenhagen de route via Jutland en Funen, al is het maar om de schitterende Grote Beltbrug mee te pikken. Maar het binnenland van Jutland is zeer de moeite waard, met zijn vele koolzaadvelden en lieflijk glooiende landschap.

Op het volgende eiland, Funen, is een bezoek aan Odense een aanrader. Het is de geboorteplaats van Hans Christian Andersen en het aan hem gewijde museum bevindt zich in zijn geboortehuis. Je hebt er de Domkerk uit de dertiende eeuw, en even buiten de stad ligt Nonnebakken, een heuvel waarop de Vikingen zeven ringwalvestingen hebben gebouwd.

Deze studentenstad is heel gemoedelijk en je kunt er heerlijke lokale specialiteiten proeven. Na Odense rij je richting Grote Beltbrug, de hangbrug die sinds 1998 Funen en Seeland met elkaar verbindt.

Op Seeland ben je binnen de kortste keren in Kopenhagen en vanuit die stad is het weer maximaal anderhalf naar Stevns Klint. Van daaruit naar Borre is het ook anderhalf uur. Via Lolland en de veerdienst Rødby-Puttgarden zit je alweer in Duitsland.

Al met al is dit de ideale route voor een vakantie die je makkelijk binnen een week rijdt. Dus wie twee of drie weken Denemarken doet, ziet nog veel meer. Dit kan heel goed per camper, met caravan, tentje of op de bonnefooi. Huisjes in Denemarken zijn volop te boeken, in alle maten en voor elke soort vakantie.

Top Reisorganisaties voor Denemarken

Meer over Møn

Maar wanneer je ervoor kiest om alleen op Møn te verblijven, is er ook genoeg te zien en te beleven. Zo is de sterrenhemel 's nachts een fantastisch schouwspel: je bent hier op één van de donkerste plekken van het land.

Je kunt er ook deelnemen aan een sterrenexcursie. Vissers weten eveneens de weg naar het eiland te vinden, het is een zeer populaire visstek. Verder kun je er paardrijden en kajakken en het Geo Center biedt je de mogelijkheid om de krijtrotsen vanaf het water te aanschouwen.

Het eiland kent voorts een aantal kerken en monumenten waar middeleeuwse fresco's zijn te zien. Er zijn wijngaarden en -huizen te bezoeken. Indrukwekkende graftombes midden in het open landschap.

Vergeet het kasteel van Liselund niet! En wie een stadje wil bezoeken, kan naar Stege rijden, de plaats die gesticht werd rondom kasteel Stegehus van Valdemar de Grote. Deze stad is niet zo bekend maar biedt, naast winkels en horeca, toch een aantal bezienswaardigheden: Stege Kirke, Mollenporten, Nyord Church, Elmelunde Kirke zijn mooie bouwwerken.

Zoals heel Denemarken biedt Møn op zich al een enorme diversiteit, en is het daarom een populaire bestemming voor wie eens wat anders wil dan de landen rondom de Middellandse Zee.

Het is makkelijk bereikbaar, kent prima voorzieningen en over het weer hoeven we het niet te hebben: dat is ook al beter dan in Nederland. Zie je jezelf al zitten, op een terrasje of op de camping, met een ijskoude Tuborg of misschien een glaasje Deense wijn? Skål!

Mon denemarken

Veelgestelde vragen

Wat zijn de krijtrotsen van Møns Klint?

De krijtrotsen van Møns Klint zijn indrukwekkende witte kliffen aan de oostkust van het eiland Møn in Denemarken. Deze kliffen, die tot 143 meter hoog zijn, bieden spectaculaire uitzichten over de Oostzee en zijn een populaire toeristische attractie. Bezoekers kunnen wandelen langs de kliffen en afdalen naar het kiezelstrand via een lange trap.

Hoe kom je bij de krijtrotsen van Møns Klint?

De krijtrotsen van Møns Klint zijn gemakkelijk bereikbaar vanaf het vasteland van Denemarken. Het eiland Møn is verbonden met Seeland via een brug, waardoor je eenvoudig met de auto of het openbaar vervoer kunt reizen. Vanaf Kopenhagen is het ongeveer 1,5 uur rijden naar Møns Klint.

Wat zijn de verschillen tussen Møns Klint en Stevns Klint? 

Møns Klint en Stevns Klint zijn beide bekende krijtrotsen in Denemarken, maar ze verschillen in hoogte en lengte. Møns Klint is hoger, met kliffen die tot 143 meter reiken, terwijl Stevns Klint tot 40 meter hoog is. Stevns Klint is echter langer, met een kustlijn van ongeveer 14,5 kilometer. Beide locaties bieden unieke uitzichten en historische bezienswaardigheden.

Wanneer de Møns Klint bezoeken?

De beste tijd om Møns Klint te bezoeken is in de lente en zomer, wanneer het weer mild is en de natuur in bloei staat. Tijdens deze maanden zijn de wandelpaden en stranden goed toegankelijk, en kun je optimaal genieten van de prachtige uitzichten. In de herfst en winter kunnen de trappen en paden glad zijn, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent als je tijdens deze seizoenen gaat.

Misschien ook interessant

>