Møns Klint

Op het eiland Møn vind je de spectaculaire krijtrotsen van Møns Klint. Wanneer je een trip naar Denemarken plant is deze bezienswaardigheid een must. Maak een acht kilometer lange wandeling langs deze kliffen en zoek intussen naar schelpen en fossielen. 

Het is niet voor niets één van de populairste attracties van Denemarken. Voor een complete vakantie voor jong en oud is Møn bovendien de ideale plek. Op naar de krijtrotsen!

Op nog geen acht uur rijden vanaf Utrecht ligt het zuidoosten van Denemarken, waar dit mooie eiland met de krijtrotsen zich bevindt. Het is een mooie rit. Je voelt de stress van je af glijden wanneer je Nederland uitrijdt en met na enkele uren de 

Deense rust, natuur en ruimte in het vooruitzicht wordt dit gevoel alleen maar beter. Denemarken is pakweg even groot als Nederland, maar het lage bevolkingscijfer van nog geen zes miljoen doet zich voelen: wat een rust, wat een ruimte. Ook het klimaat leent zich uitstekend voor een vakantie: milde winters en behaaglijke zomers met weinig weersextremen.

Krijtrotsen Denemarken

Møn is een prachtig afwisselend eiland in het toch al zo afwisselende Denemarken. Het land van Hans Christian Andersen, de Viking-geschiedenis, Legoland en heel veel design biedt naast een herkenbare cultuur een wonderschoon landschap. 

Uren kun je er rondrijden zonder veel drukte tegen te komen. Zo ook op het eiland Møn, waar je versteld zult staan van de verschillende soorten landschappen: vruchtbare akkers, moerassen, rietvelden, strandweiden, witte zandstranden en de oostelijk gelegen beukenbossen die overgaan in de adembenemende krijtrotsen van Møns Klint.

Beleef met Møns Klint Denemarken op een avontuurlijke manier!

Daar, waar de Oostzee Denemarken scheidt van Zweden, Finland, Polen, de Baltische staten en Rusland, ligt de acht kilometer lange strook van steile krijtrotsen die één van de populairste attracties van Denemarken vormt. 

Het hoogste punt bevindt zich op 143 meter en het kiezelstrand, waar je kunt zoeken naar fossielen en schelpen, is via trappen bereikbaar. Wat wel gezegd moet worden is dat er zo nu en dan hele brokken krijtrots afbreken en in de Oostzee storten, dus deze wandeling is niet geheel risicoloos. Maar dat maakt het ook tot zo’n avontuurlijke onderneming.

Wist je dat?
Het hoogst punt van de steile krijtrotsen bevindt zich op 143 meter hoog.

De krijtrotsen in de loop der jaren

Wat is er hierdoor zoal veranderd aan de omgeving? Een derde deel van het park waarop kasteel Liselund eind achttiende eeuw werd gebouwd, verdween ruim een eeuw later, in 1905, in de zee na een aardverschuiving. 

Daarna raakte het eiland nog meer delen kwijt: stukken van de noordelijke Dronningestolen (“De Koninginnenstoel”), stukken van Vitmunds Nakke en Puggards Klint, en in 1980 stortte een groot deel van het noordelijke Sommerspiret (“De Zomerspits”) naar beneden, waarna de rest volgde in 1988. Spelingen der natuur, niet te stoppen door de mens. 

krijtrotsen schilderij
Een historisch schilderij van de krijtrotsen.

Meer krijtrotsen en een ondergronds fort: Stevns Klint

Op het eiland Seeland, een slorige anderhalf uur rijden van Møns Klint, vind je nog meer krijtrotsen, namelijk die van Stevns Klint. Deze zijn minder hoog, maar bijna twee keer zo lang als die op Møn. 

Daarnaast vind je er het Fort van Stevns: in het krijtgesteente werd tijdens de Koude Oorlog door de Deense overheid een ondergrondse vesting gebouwd met ruim anderhalve kilometer aan gangen. Hierin werden commandoposten, leefruimtes, munitiedepots en ook een ziekenhuis ingericht. 

Op achttien tot twintig meter onder de oppervlakte! Het zou bescherming moeten bieden bij een nucleaire oorlog, maar in 2008 heeft de regering besloten het open te stellen voor publiek, zodat ook jij kunt gaan rondkijken in deze James Bond-achtige setting. Met deze bijzondere plek maakt Stevns Klint Denemarken nog interessanter voor een vakantie.

Van Kopenhagen naar Møns Klint: een mooie roadtrip

mons klint

Zoals gezegd lijken de afstanden en ruimte groot in Denemarken, maar valt dat ontzettend mee. De rit van Kopenhagen naar Møns Klint, eventueel via Stevns Klint, neemt niet veel tijd in beslag. 

Voor de ultieme Denemarken-ervaring pak je op de heenweg naar Kopenhagen de route via Jutland en Funen, al is het maar om de schitterende Grote Beltbrug mee te pikken. Maar het binnenland van Jutland is zeer de moeite waard, met zijn vele koolzaadvelden en lieflijk glooiende landschap. 

Op het volgende eiland, Funen, is een bezoek aan Odense een aanrader. Het is de geboorteplaats van Hans Christian Andersen en het aan hem gewijde museum bevindt zich in zijn geboortehuis. Je hebt er de Domkerk uit de dertiende eeuw, en even buiten de stad ligt Nonnebakken, een heuvel waarop de Vikingen zeven ringwalvestingen hebben gebouwd. 

Deze studentenstad is heel gemoedelijk en je kunt er heerlijke lokale specialiteiten proeven. Na Odense rij je richting Grote Beltbrug, de hangbrug die sinds 1998 Funen en Seeland met elkaar verbindt. 

Op Seeland ben je binnen de kortste keren in Kopenhagen en vanuit die stad is het weer maximaal anderhalf naar Stevns Klint. Van daaruit naar Borre is het ook anderhalf uur. Via Lolland en de veerdienst Rødby-Puttgarden zit je alweer in Duitsland. 

Al met al is dit de ideale route voor een vakantie die je makkelijk binnen een week rijdt. Dus wie twee of drie weken Denemarken doet, ziet nog veel meer. Dit kan heel goed per camper, met caravan, tentje of op de bonnefooi. Huisjes in Denemarken zijn volop te boeken, in alle maten en voor elke soort vakantie.

Meer over Møn

Maar wanneer je ervoor kiest om alleen op Møn te verblijven, is er ook genoeg te zien en te beleven. Zo is de sterrenhemel ’s nachts een fantastisch schouwspel: je bent hier op één van de donkerste plekken van het land. 

Je kunt er ook deelnemen aan een sterrenexcursie. Vissers weten eveneens de weg naar het eiland te vinden, het is een zeer populaire visstek. Verder kun je er paardrijden en kajakken en het Geo Center biedt je de mogelijkheid om de krijtrotsen vanaf het water te aanschouwen. 

Het eiland kent voorts een aantal kerken en monumenten waar middeleeuwse fresco’s zijn te zien. Er zijn wijngaarden en -huizen te bezoeken. Indrukwekkende graftombes middenin het open landschap. 

Vergeet het kasteel van Liselund niet! En wie een stadje wil bezoeken, kan naar Stege rijden, de plaats die gesticht werd rondom kasteel Stegehus van Valdemar de Grote. Deze stad is niet zo bekend maar biedt, naast winkels en horeca, toch een aantal bezienswaardigheden: Stege Kirke, Mollenporten, Nyord Church, Elmelunde Kirke zijn mooie bouwwerken. 

Zoals heel Denemarken biedt Møn op zich al een enorme diversiteit, en is het daarom een populaire bestemming voor wie eens wat anders wil dan de landen rondom de Middellandse Zee. 

Het is makkelijk bereikbaar, kent prima voorzieningen en over het weer hoeven we het niet te hebben: dat is ook al beter dan in Nederland. Zie je jezelf al zitten, op een terrasje of op de camping, met een ijskoude Tuborg of misschien een glaasje Deense wijn? Skål!

>