Legoland Billund

Als je in Denemarken op vakantie bent, dan mag een bezoek aan attractiepark Legoland natuurlijk niet ontbreken. Legoland Denemarken is zo’n beetje hét visitekaartje van dit land. 

Het familiepark bestaat al lang niet meer alleen maar uit attracties die zijn opgebouwd uit Legosteentjes: vandaag de dag kan je er met het hele gezin genieten van allerlei evenementen voor de hele familie, spectaculaire shows en snelle attracties.

Timmerman Ole Kirk Christiansen was degene die in de beginjaren dertig de Lego stenen maakte, en deze introduceerde bij consumenten. Aanvankelijk waren de stenen van hout, na de Tweede Wereldoorlog werden ze gemaakt van kunststof. De naam Lego kwam van LEg GOdt, dat Speel goed betekent. 

Na het overlijden van zijn vader Ole Kirk, nam Godtfred Christiansen in 1957 de zaak over. Hij maakte er een succes van, en besloot dat er een themapark moest komen. Hij wilde laten zien wat er allemaal met de stenen gebouwd kon worden. 

Zijn droom kwam uit met de bouw van Legoland Billund. Het park, genaamd Miniland, bestond uit miljoenen Legoblokjes die bezienswaardigheden van over heel de wereld uitbeeldden, op een schaal van een op vijf. 

In 1968 gingen de deuren open, en vanaf die tijd was Lego world Billund het een groot succes. Behalve Miniland, heeft het Legoland Billund nog zeven andere themaparken op het terrein. 

Vandaag de dag staan er op verschillende plekken in de wereld parken van Legoland. Ook zijn er, onder andere in Schevingen, een aantal Discovery Centers geopend. Deze Discovery Centers zijn indoor Lego pretparken met verschillende thema’s en attracties voor jong en oud.

  • Boek hier direct voordelig je tickets naar Legoland

Themawerelden en attracties

Je mag gerust de tijd nemen voor je bezoek aan Legoland Denemarken, want het hele park is in totaal ruim 18 hectare groot. Gelukkig is het overzichtelijk ingedeeld in negen verschillende themawerelden. 

Binnen elk gebied staan een of meerdere attracties. Bij de ingang van het park hangt een plattegrond, waarop alles overzichtelijk is ingetekend. Zo kun je gemakkelijk van tevoren de route bepalen die je wil lopen. 

Door de Legoland tips die bij de ingang te vinden zijn goed door te lezen, weet je voor welke leeftijden de gebieden en attracties het meest geschikt zijn. Mensen die groter zijn dan 120 centimeter, mogen in bijna alle attracties in Legoland. Soms moet er wel een volwassene mee als begeleider. Iedereen die tussen 100 en 120 centimeter lang is, mag ook in heel veel attracties. 

Sommige attracties, en dan met name die welke wat gevaarlijker zijn, zijn verboden wanneer je deze lengte hebt. Kinderen die kleiner dan 100 centimeter zijn, mogen alleen in de minst gevaarlijke attracties. Bij de attracties staat precies aangegeven wat wel en niet mag.

Wist je dat?
Legoland Billund is ruim 18 hectare groot en verdeeld in negen verschillende themawerelden. 

Negen themagebieden

1. Duplo Land

Voor de jongste bezoekers is er Duplo Land. Hier kunnen ze onder andere met Legoblokken spelen in het Duplo speelhuis, meerijden met de elektrische Duplo trein en rondjes draaien in de Duplo draaimolen. 

Vanuit gondels en vliegtuigen kunnen zij rondjes draaien en Duplo Land van bovenaf bekijken. Ook is er een rijschool, waar kinderen vanaf 7 jaar in fel gekleurde auto’s hun rijbewijs kunnen halen. 

Vanaf de toren hebben de peuters en kleuters een prachtig uitzicht over heel Legoland. Verspreid over dit themagebied staan verschillende Lego huisjes. Hier kunnen de kleinsten volop spelen. 

De huisjes en de andere voorwerpen zijn dezelfde als die zij kennen van hun eigen speelgoed. Alleen is in Legoland alles vijftien keer groter.

2. Miniland

miniland legoland

Miniland is het oudste gedeelte van Legoland. Hier staan heel veel bezienswaardigheden van over de hele wereld. 

Ze zijn op schaal nagemaakt met Legoblokken. Sommige zul je zeker herkennen, zoals de Dom van Keulen of de bijna zes meter hoge Burj Khalifa toren van Dubai. Ook zie je Nederlandse windmolens en Amsterdamse grachten in Miniland. Star Wars fans kunnen in Miniland hun hart ophalen, want er staat een Lego ruimteschip uit de film waar je in mag. 

Daarnaast zullen vooral jongere kinderen heel blij worden van de Safaritour in Miniland. Hierbij rijden de kids zelf in een jeep langs allerlei wilde dieren, die gemaakt zijn van Lego. 

Met een boot kan door Miniland worden gevaren en kunnen ze op hun gemak alle bouwwerken bekijken. Kleine waaghalzen maken een supersnel rondje in de rupsbaan. Rust uit en geniet van alles wat er te zien is vanuit de trein die over het terrein rijdt.

3. Pirate Land

pirate land

Hou je ervan om avonturen te beleven en vind je het niet erg om nat te worden? Bezoek dan Pirate Land. Stap met het hele gezin in een piratenboot, en gebruik de waterkanonnen om iedereen nat te spuiten. 

Probeer in een tobbe zo snel mogelijk rondjes te draaien. Ga met een echte piraat op onderzoek in een piratengrot en beklim de vuurtoren. Van bovenaf kan je heel ver weg kijken. 

Ga samen in het schommelende Piratenschip, of maak een praatje met de piraten die er rondlopen. In Piratenland kan je ook zwemmen. Vergeet dus niet om op warme dagen je zwemkleding mee te nemen.

4. Imagination Zone

De naam zegt het eigenlijk al, in de Imagination Zone vind je allerlei attracties die tot je verbeelding spreken. Zoals de Lego studio, een 4D-theater waar je films met speciale effecten kan bekijken op het grootste filmdoek van heel Scandinavië. 

Een topattractie is Sea Life. Je begint hier met het bekijken van een film. Hierna ga je naar een aantal aquaria, die je bekijkt vanuit een onderzeeër. Ontdek de scheepswrakken en andere schatten onder water. 

Met Legostenen zijn een aantal indrukwekkende bouwwerken gemaakt. Wil je de waterdieren en het koraal van dichtbij bekijken, dan kan je met een camera de waterbakken in. Misschien spot je hier wel een haai.

5. Legoredo Town

In het westernstadje Legoredo Town staan veel attracties, waar de kleine en wat oudere cowboys en indianen de tijd van hun leven zullen hebben. Een attractie voor het hele gezin, is de wildwaterbaan Lego Canoe. In een kano kom je langs allerlei Lego dieren. 

Aan het einde is er een kleine afdaling in het water. Zoek naar goud in de Legoldmine, bij het indianenkamp. Als je voldoende stenen hebt gevonden, dan kan je ze laten omsmelten tot een Lego medaille. 

Draai een rondje mee met de Westernride molen. Stap in een van de achtbanen. De Timber Ride gaat drie rondes tegen de klok in. Den Flyvende Ørn is een achtbaan, die geschikt is voor jong en oud. Je klimt op de rug van een adelaar en vliegt door een rotslandschap, waar je allerlei dierenfiguren ziet. 

Spectaculair is de Ørneklippen, oftewel de adelaarsrots. Daar sta je oog in oog met een adelaar, samen met haar jongen. Leuk detail is, dat Den Flyvende Ørn ontworpen is door een Nederlands bedrijf.

6. Knight’s Kingdom

Knight’s Kingdom​

Heldhaftige ridders en prachtige prinsessen staan centraal in Knight’s Kingdom. Dat begint al in de tuin, want daar zit een beeldschone prinses die al je vragen beantwoordt. 

In het kasteel is een achtbaan, in de vorm van een draak. De Dragon begint heel rustig, maar schijn bedriegt. Nadat je rustig de Legofiguren in de verschillende zalen van het kasteel hebt gezien, gaat de achtbaan ineens razendsnel verder. 

Stap in de knight’s Kingdom vooral ook in de Vikings River Splash. Deze wildwaterbaan is gebouwd in de stijl van de tijd waarin de Vikingen leefden. Je stapt in een ronde boot, waarna je de Midgard Serpent, Vikingen en andere figuren ontmoet. 

Let goed op, want vanaf de waterkant kan er met water op je geschoten worden. In het hoogseizoen kan je in de Knight’s Kingdom verschillende Adventurous Stunt Shows bekijken.

7. Ninjago World

Ninjago The Ride

Kinderen kunnen hun energie helemaal kwijt in de Ninjago World. Er zijn allerlei sportieve activiteiten, waardoor kinderen even een echte ninja kunnen zijn. 

Ren en kruip door de gang van het laserdoolhof Lloyds Laser Maze zonder de laserstralen te raken. Oefen je behendigheid op de klimmuur of met de spinnende draaischijven. 

Maar het hoogtepunt van Ninjago World is toch wel Ninjago The Ride. In een karretje rijd je langs allerlei 3D beelden van zogenaamd slechte figuren. Je kunt deze vijanden uitschakelen door met je handen te bewegen, waarna er allemaal vuurstralen en sneeuwballen hun kant opgaan. In de karretjes zitten speciale sensoren, die je hand- en armbewegingen registreren. 

Als je snel bent kan je heel wat personages, die natuurlijk ook gemaakt zijn van Lego bouwsteentjes, raken.

8. Polar Land

In Polar Land ga je op expeditie naar de poolgebieden. In de Polar Plot School kan je testen of je een geschikte piloot zou zijn. 

Midden in Polar Land ligt Penguin Bay. Hier kan je een kolonie Gentoo pinguïns tegenkomen. Bekijk zowel boven als onder water hoe ze leven, eten en slapen. Vanuit het ernaast gelegen restaurant kan je de dieren bekijken, terwijl je geniet van een hapje en een drankje.

Echt cool in Polar Land is de rollercoaster Polar-X-plorer. Maak een poolexpeditie, door in een sneeuwmobiel te stappen. Je gaat over een ijsberg, maar ook er onder door en zelfs er dwars doorheen. Je zakt door een bevroren meer en maakt een vrije val van vijf meter. Daar ontmoet je de ijsberen. De Polar-X-plores gaat twintig meter de lucht in en heeft een snelheid van maar liefst 65 kilometer per uur.

9. Adventure Land

legoland billund Adventure Land​

Voor de liefhebbers van spanning, actie en sensatie is er Adventure Land. Hier staan de meest spannende attracties. Stap in de X-treme Racer. 

In deze achtbaan ga je door haarscherpe bochten en beleef je hele steile afdalingen. Het is met zestien meter de hoogste, en met 56 kilometer per uur de snelste achtbaan van Legoland Denemarken. Minder snel maar niet minder leuk, zijn de Jungle Racers. Deze watermolens draaien tegen de klok in. Met het stuur kan je het karretje langzamer of sneller laten gaan. 

In Adventure Land staat ook de Tempel. Wil je even een rustiger momentje, dan kan je hier deelnemen aan een mummie spel of ringen gooien. Heb je weer energie genoeg, doe dan een lasergame. Je kan vanuit een karretje met lasers schieten op allerlei bewegende figuren, onder andere op spinnen en mummies. Dat is nog niet gemakkelijk, want tijdens je reis in de Tempel zijn er aardbevingen en maken boeven het je moeilijk om te schieten. Als je nog energie over hebt, klauter en klim dan door het Adventure Path.

Lego bouwstenen kopen in Denemarken

Je zou verwachten, dat de sets en losse bouwstenen van Lego in Denemarken goedkoper zouden zijn. Helaas is dat niet zo. Ga je naar Legoland Billund, dan kan het zelfs zo zijn dat de Lego die je op het oog had, daar zelfs duurder is. 

Volgens bezoekers die hun Legoland ervaringen hebben opgeschreven, valt het erg tegen met de prijzen van de Lego blokjes en Lego pakketten. Wel is het zo, dat themapakketten van Lego daar eerder op de markt zijn dan hier. Ook vind je er meer collector items. 

Wil je echt iets bijzonders, dan kan je dus beter aan zoiets je geld uitgeven, dan aan het normale assortiment. Billund is natuurlijk het hart van Lego. In deze plaats staat de Legofabriek, is het eerste Legoland geopend en staat het overdekte speelparadijs Legohouse. Logisch dus, dat hier de winkels zijn, met de grootste en meest bijzondere Lego collectie ter wereld. 

Maar is Lego dus goedkoper in Denemarken? Het antwoord is nee. Maar dat maakt een bezoek aan de winkels in Billund niet minder leuk. Je kijkt er je ogen uit. Behalve dat je er pakketten en losse bouwstenen kan kopen, is er ook heel veel merchandise van het merk te vinden. Bovendien doe je in deze grootste Legowinkel ter wereld heel veel ideeën op voor nieuwe bouwwerkjes die je thuis zou kunnen maken.

  • Koop hier voordelig online je legoblokken

Legoland makkelijk bereikbaar

Na hoofdstad Kopenhagen, is Billund de meest populaire plaats van heel Denemarken. Nogal logisch, want hier ligt het epicentrum van de wereldberoemde Legostenen. Dé absolute topattractie is natuurlijk Legoland. 

Als je met of zonder gezin in Denemarken op vakantie bent, dan mag een bezoek aan dit park niet ontbreken. Het adres van Legoland is Nordmarksvej 9, 7190 in Billund. 

Vanuit Utrecht naar Billund is het ongeveer acht uur rijden met de auto. Omdat het park vlakbij de luchthaven Billund Airport ligt, is vliegen ook een optie. Met het vliegtuig ben je vanaf Schiphol in een uurtje in Billund. 

Daar aangekomen neem je de bus die je snel op de plaats van je bestemming brengt. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om vrij snel in Billund te komen. Kijk ook even of er combitickets met korting worden aangeboden, waardoor je de reis en toegangskaarten in een keer kan bestellen.

legoland billund route
Bron: Google Maps

Vermijd drukte in Legoland

Legoland Billund is enorm populair. Jaarlijks trekt het park ruim twee miljoen bezoekers van over de hele wereld. Als je naar dit attractiepark gaat, wil je natuurlijk wel zoveel mogelijk zien en aan activiteiten deelnemen. Daarom doe je er goed aan om de tijden en dagen waarop het extra druk is, te vermijden. 

Vooral in de zomervakantie lopen de bezoekersaantallen enorm op. Voor Deense schoolkinderen is de zomervakantie halverwege augustus voorbij, dus dan wordt het langzamerhand minder druk in Legoland. 

Tijdens andere schoolvakanties kan de drukte ook aardig toenemen, maar het is altijd rustiger dan in de zomervakantie. Omdat je met schoolgaande kinderen gebonden bent aan de vakantieperioden, ontkom je er eigenlijk niet aan dat het druk kan zijn.

Het spreekt voor zich, dat je de periodes buiten de schoolvakanties de meeste kans hebt om alles rustig te kunnen zien en te beleven. Dat geldt ook voor onze meivakantie in Nederland, want dan gaan Deense kinderen gewoon naar school. Op dinsdag en woensdag is het het drukst in het park. 

Ga je op zaterdag, dan heb je de meeste kans dat je alles kan zien en beleven in Legoland. Dat is, omdat op die dag de wisseldagen zijn van de vakantiehuizen in Billund. Wil je de vaak lange rijen bij de kassa’s vermijden, dan doe je er goed aan om je tickets van tevoren online te bestellen. Vaak zijn deze ook nog eens goedkoper dan ter plaatse in Billund.

Dinsdag en woensdag zijn over het algemeen de drukste dagen om Legoland Billund te bezoeken.

Tip: Koop online je tickets, dit bespaart je een lange wachtrij!

Wisselende openingstijden

Legoland is niet het hele jaar door open. Je kan het park bezoeken vanaf eind maart tot en met oktober. Kijk goed op de website van het park, want het is vooral aan het begin en het eind van het seizoen niet iedere dag geopend. 

Het attractiepark is in die periodes sowieso wel ieder weekend open, maar dat zijn natuurlijk ook de meest drukke dagen. Vanaf half mei tot eind augustus is het park wel iedere dag geopend. Daarnaast is het zo, dat de attracties vaak een of twee uurtjes eerder sluiten dan het park zelf. Hier kan je rekening mee houden, door eerst de attracties te bezoeken die je in ieder geval wil zien of doen. 

Op sommige dagen is Legoland tot 21.00 uur geopend, op andere dagen sluit het al om 18.00 uur. Het loont dus zeker om de website in de gaten te houden voor het actuele nieuws rondom de openingstijden.

Legoland openingstijdens
Openingstijden 2020 (bron:https://legolandbillundresort.com/)

Ervaringen van bezoekers

Een bezoek aan Legoland in Billund is een hele belevenis. Veel bezoekers van het attractiepark waren verbaasd, dat er zo ontzettend veel te zien was. 

Ook de ontwerpers en makers van de bouwwerken die gemaakt zijn van de beroemde bouwstenen van Lego, krijgen veel lof. “Wat hebben ze een ontzettend grote fantasie!” en “Prachtige creaties, de kinderen hebben er met bewondering naar gekeken!” zijn slechts enkele van de vele positieve reacties op de figuren en gebouwen in Legoland. 

Niet iedereen was positief over de prijzen van het eten in een van de eetgelegenheden op het park. Met name de prijs was voor veel mensen wel een struikelblok. Dat is logisch, zeker wanneer je met een gezin het park bezoekt. Gelukkig hebben ze hier bij Legoland begrip voor. Het is dan ook geen enkel probleem wanneer je zelf je eten en drinken meeneemt. 

Er zijn voldoende plekken om je meegebrachte lunch op te kunnen eten. Een aantal bezoekers is ook blij dat zij hun viervoeter mee konden nemen. Honden mogen niet de restaurants op het park in. Maar dat hoeft geen punt te zijn. Overal in het park staan waterbakken voor honden, zodat ze altijd kunnen drinken.

Legoland ervaringen tripadvisor
Hierboven een aantal reviews van Legoland afkomstig van Tripadvisor.

Tips op een rijtje

Wanneer je Legoland gaat bezoeken, is het handig om alvast wat dingen uit te zoeken. Kijk daarom van tevoren of er tickets met korting vooraf te kopen zijn. Dit kan je behoorlijk wat geld schelen. 

Kinderen tot 2 jaar mogen in ieder geval gratis naar binnen. Mensen met een handicap mogen bijvoorbeeld gratis een rolstoel lenen en een begeleider meenemen. Alle informatie hierover vind je op de website. Check dan gelijk even de openingstijden en dagen dat het park geopend is. 

Wil je weten waar de attracties en de themawerelden precies zijn, neem dan een parkplattegrond mee. Er is veel te zien in Legoland. Wil je hier niets van vergeten en leuke herinneringen bewaren, zorg er dan voor dat je mobiel of je fototoestel is opgeladen. 

Het is zeker de moeite waard om de prachtige bouwwerken van de kleurrijke Legostenen te fotograferen. Legoland is voor een groot deel rookvrij. Er zijn enkele plaatsen waar je wel mag roken of je e-sigaret mag gebruiken. Deze zijn duidelijk herkenbaar.

Legoland tips op een rijtje:

  • Kinderen tot 2 jaar mogen gratis naar binnen
  • Neem altijd een park plattegrond mee
  • Vergeet geen mobiel of fototoestel mee te nemen
  • Een groot deel van Legoland is rookvrij
>