• Home
  • /
  • Wat te doen in Denemarken? Bezienswaardigheden + Tips
wat te doen denemarken

Als we denken aan Scandinavië, dan denken we aan de fjorden van Noorwegen, de kenmerkende rode huizen van Zweden en de ontelbare meren in Finland. Scandinavië telt echter nog een land, namelijk Denemarken. Er zijn heel veel bezienswaardigheden in Denemarken te zien. 

Denemarken is iets groter dan Nederland, maar het telt slechts 5,5 miljoen inwoners. Doordat het zo dun bevolkt is voel je onmiddellijk de rust die iedere liefhebber van Scandinavië zoekt. Hier kun je nog kilometers rijden zonder een ander mens tegen te komen. Dwars door het liefelijke glooiende landschap, tussen geel bloeiende koolzaad velden door. In de verte steekt de top van een wit kerkje boven de bomen uit.

De laatste jaren kende Denemarken een enorme groei aan vakantiegangers. Ook steeds meer Nederlanders ontdekken Denemarken voor toerisme. Op slechts 8 uur rijden van ons land kun je al de echte Scandinavische sfeer proeven.

Maar, wat moet je zien in Denemarken?

Ben je nog onbekend met het meest bereikbare stukje Scandinavië? Ben je benieuwd wat er te doen is in Denemarken? In dit artikel geven we je de beste tips voor je vakantie in Denemarken. Wat is er te doen en welke bezienswaardigheden mag je niet missen? Een kennismaking met één van de gelukkigste landen ter wereld. 

Het is een zeer gevarieerd land en er zijn heel veel bijzondere plekes in Denemarken. Het is niet alleen een land voor de liefhebber van rust en ruimte. Voor de cultuurliefhebber heeft Denemarken andere bezienswaardigheden.

Kopenhagen

Wat te doen in Denemarken? Wat dacht je van één van de moderne steden van Denemarken? De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen. 

Het is een enorm veelzijdige stad die veel te bieden heeft. Zo is er de gezellige, oude binnenstad met nauwe straatjes. Midden in de stad ligt het pretpark Tivoli, een van de oudste pretparken ter wereld. Jong en oud kan zich hier vermaken met cultuur, achtbanen, voorstellingen en attracties.

In de zomer is Nyhavn ’the place to be’ in Kopenhagen. Nyhavn is de oude haven van de hoofdstad, de huizen langs de haven zijn tegenwoordig allen prachtig gerestaureerd. De haven is de ontmoetingsplek van de stad, er heerst een goede sfeer in de vele restaurants die er gevestigd zijn. In de haven kun je het wereldberoemde beeld vinden van de kleine zeemeermin. Het stelt de hoofdpersoon voor uit het sprookje van Hans Christiaan Andersen.

Odense

De beroemde schrijver van sprookjesverhalen werd geboren in Odense. Odense is een klein, historisch stadje waar je de lange geschiedenis van de stad duidelijk kunt voelen. Wandel in de voetsporen van Andersen, zijn levendige verbeelding blijft de stad inspireren.

Cultuur en bezienswaardigheden

De Denen zijn een blij en gelukkig volk. In Denemarken genieten ze van het leven, ze hebben er zelfs een term voor: Hygge. 

In Nederland kennen we het woord gezelligheid, Hygge betekent nog iets meer dan dat. Hygge komt er op neer dat de Denen graag een fijne, warme sfeer creëren met vrienden en/of familie, of zelfs alleen. Genieten van de goede dingen in het leven, het drukke leven even vergeten en stil staan bij het moment van de dag.

Wil je met de kinderen genieten in Denemarken dan is een bezoek aan Legoland natuurlijk een must. Wie is er niet groot geworden met Lego? 

Legoland, gelegen nabij Billund, is al 51 jaar een attractiepark die jong en oud een dag lang kan vermaken. Er is Duploland voor de kleinere kinderen, ontdek het wilde westen in Legoredetown, vergaap je aan de onderwaterwereld in Imagination zone of waan je in oosterse sferen in Lego Ninjago World. Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat Legoland de hele familie te bieden heeft. 

De natuur van Denemarken

Je zou het van Denemarken misschien niet verwachten, maar ook voor de natuurliefhebber heeft het land enorm veel te bieden. Wist je dat er in Denemarken 7 Unesco werelderfgoed locaties zijn? 

denmark landschap

Het land wordt omringd door water, waardoor het een enorme kustlijn heeft. Denemarken bestaat uit vele eilanden, ze hebben zelfs meer waddeneilanden dan Nederland. Voor mensen die van zee en strand houden is Denemarken een waar paradijs. Het land kent prachtige uitgestrekte stranden, maar ook krijtrotsen en fjorden. Verspreid door het land liggen ook enkele prachtige nationale parken. 

Wat moet je zien in Denemarken?

Dyrhaven ligt iets ten noorden van Kopenhagen. Het wordt ook wel het hertenkamp van Jaegersborg genoemd. In het gebied lopen ongeveer 2000 herten die je van dichtbij kunt zien. Het is een van de drukst bezochte natuurgebieden van Denemarken. 

Meer rust vind je in West-Jutland, aan de Deense Waddenzee. Denemarken heeft maar liefst 30 waddeneilanden. Net als in Nederland is het een enorm belangrijk gebied voor vogels. Geniet hier van de zeelucht, het geluid van de vogels en de enorme rust. Tijdens zonsondergang kun je hier getuige zijn van de zogenaamde Zwarte Zon, duizenden spreeuwen vormen dan de mooiste vormen in de lucht.

denemarken zee
  • Top 8 slaapplekken in Kopenhagen
  • Amsterdam Kopenhagen vanaf € 49

Op meerdere plaatsen langs de lange kust van Denemarken liggen krijtrotsen. Stevns Klint is een 15 kilometer lange en 40 meter hoge krijtrots. Het is meer dan 65 miljoen jaar oud. Het ligt op het eiland Seeland, ten zuiden van Kopenhagen. 
Meer krijtrotsen vind je op het eiland Mon, bij Mons Klint. Hier liggen de hoogste en langste krijtrotsen. De groene bossen eindigen hier abrupt op de rand van een enorme rots. Op het hoogste punt zijn de rotsen 143 meter hoog. Beneden ligt de blauwe Oostzee. Het is een prachtige plek voor een wandeling. Op het kiezelstrand zijn fossielen en mooie schelpen te vinden.

In Djursland, een schiereiland in Jutland, ligt het nationaal park Mols Bjerge. Het park biedt een enorme verscheidenheid aan natuur. Het staat bekend om zijn buitengewone landschap, wat werd gevormd tijdens de ijstijd. 

Een ander bijzonder landschap vindt je in Noord-Jutland. Aan de westkust ligt een wandelend zandduin met de naam Rabberg Mile. Het enorme duin is ongeveer 1 kilometer breed en lang. Het is maar liefst 40 meter hoog. Elk jaar verplaatst het duin zich 15 meter richting het noordoosten. Daar ligt Grenen, de hoogste top van Denemarken. Op de top van het duin is het uitzicht over de omgeving fenomenaal.

Noord jetland

Vakantie Denemarken tips

Denemarken is een prachtig land om je vakantie te vieren. Het land heeft voor ieder wat wils. Voor de stad- en cultuurliefhebber heeft het prachtige steden om dagenlang door te dwalen, het heeft kastelen en overblijfselen uit de tijd van de Vikingen. Ga je met het gezin op vakantie, dan kun je je vermaken aan één van de honderden prachtige stranden, of neem de kinderen mee naar Legoland.

Ben je een meer actief mens, dan heeft Denemarken jou veel te bieden. Het meest zuidelijke Scandinavische land is vanwege de rust en het landschap ideaal om te wandelen of fietsen.

Wandelen in Denemarken

Denemarken is een prachtig land om door te wandelen. Je kunt eindeloze wandelingen maken langs de kust of door één van de vele bossen. De echte avonturier gaat natuurlijk zijn eigen weg, maar het land heeft vele uitgezette en aangeduide wandelroutes. Bij elk plaatselijk toeristenbureau is een folder met aangegeven wandelingen te verkrijgen. Op internet heeft het Deense Skog-Og Naturstyrelsen 33 wandelroutes geplaatst voor recreanten. Ze zijn ook in het Engels en Duits te lezen, het biedt je een routebeschrijving, een kaart en informatie over de omgeving.

Fietsen in Denemarken

Denemarken staat net als Nederland bekend als een echt fietsland. Zou je Denemarken niet op de fiets willen verkennen? Het is de ideale manier om bijzondere plekjes in Denemarken te ontdekken. Fietsen door het prachtige landschap geeft je even de tijd om te vluchten uit ons drukke leven. Geniet van de natuur en rust, pauzeer op een van de prachtige plekken die Denemarken te bieden heeft. Een fietsvakantie door Denemarken laad je weer helemaal op. Wat fietsen in Denemarken zo aantrekkelijk maakt is de enorme variatie aan landschappen. Fiets langs de gele velden naar schattige stadjes met een witte kerk en mooi gekleurde huizen. Of neem een route door de bossen richting de kust. Denemarken blijft je verrassen.

De hoofdstad Kopenhagen heeft overal fietspaden. Daardoor is ook fietsen in de drukke Deense stad heel goed te doen. Denemarken heeft een echte fietscultuur. In de stad kun je je bij stoplichten vasthouden aan een speciale railing voor fietsers. Langs de vele fietsroutes liggen rustige hotels en goede bed and breakfast gelegenheden die ingesteld zijn op fietstoeristen. Denemarken telt zo’n 12000 kilometers aan fietsroutes. Een fietsvakantie is de ideale manier om Denemarken te ontdekken.

fietsen in kopenhagen
Kopenhagen leent zich perfect voor een fietsvakantie

Watersporten in Denemarken

In Denemarken is de kust altijd dichtbij. Midden in Jutland ben je op het verst 52 kilometer verwijderd van de zee. Het is niet zo vreemd dat Denemarken daarom een geweldig land is voor watersporten, zoals bijvoorbeeld zeilen of kitesurfen. Wind staat er bijna altijd aan de kust van Denemarken. 

De beste en meest bekende plek om te kitesurfen heet Klittmoller. Het kleine dorpje aan de Noordwest kust van Jutland wordt ook wel Cold Hawai genoemd. Hier komen twee zeeën samen, waardoor hoge golven ontstaan. Het kleine dorp kent een aantal eettentjes en winkels, verder is het hier rust die heerst in een puur kustlandschap.

De Limfjord is een binnenzee in het noorden van Jutland. De zee begint aan de Deense westkust en reikt 180 kilometer landinwaarts. In de Limfjord liggen mooie eilanden, het wordt omringd door heuvels, mooie stranden, duinen en hoge kliffen. 

Het is een prachtige plek om te genieten van een rustige strandvakantie of een actief wateravontuur. Het is een waar paradijs voor de watersportliefhebbers. Je kunt er heel goed zeilen en surfen. Of pak een kajak of kano om de mooie kustlijn te ontdekken. De rust en de natuur van Denemarken zullen je goed doen.

>