fjord denemarken

Denemarken staat bekend om zijn Fjorden. In dit artikel ontdek je alles over Fjorden.

Fjörör, dat is het Oudnoors woord voor de fjorden zoals wij ze kennen en dat komt weer van het Noord-Germaanse ferthuz, wat eigenlijk een aanduiding is voor ‘doorgang’. Er is verwantschap me het Schotse woord firth en dat lijkt weer op het Nederlandse woord ‘voorde’ wat een ‘doorwaadbare plaats in een rivier’ aanduidt.

Leuk om te weten, maar hoe herken je nu een fjord? Een kenmerk van de fjord is een heuvelachtige kustlijn waarin diepe inhammen gevormd zijn en waar steile hellingen te zien zijn. Deze hellingen zijn ontstaan door chemische seditmentatie en lopen onder water door. Sedimentatie is de afzetting van sedimenten, waardoor gesteente is ontstaan. 

Tijdens de ijstijden schuurde landijs de kenmerkende U-vormige dalen uit in de kustlijn. Scandinavië was in die tijd met een dikke laag landijs en gletsjers bedekt. Door heel Denemarken zijn de vele zwerfstenen die je tegenkomt daar nog een overblijfsel van. 

Fjorden zijn vaak aan de monding ondieper dan verder het land in. Dat kwam door de morenes die gletsjers achterlieten bij het terugtrekken. Morenes zijn ruggen in het landschap. Dat ondiepe stuk met de ‘rug’ wordt de fjorddrempel genoemd en juist door deze drempel is het water in de fjord veel rustiger dan op zee daarbuiten en ze vormen zo natuurlijke havens. 

Wel belemmert de dorpel verversing en kan het water in de fjord wat meer verontreinigd zijn. Ook zien we in de zomerperiode als veel regenwater afgevoerd wordt, dat de bovenlaag in de fjorden zoet water is, terwijl het diepere water zout zeewater is.

Deense fjorden

Denemarken heeft talrijke inhammen langs de kustlijn die fjorden genoemd worden. Deze fjorden zijn goed bevaarbaar en gaan diep het land in vanaf de oostkust. Denemarken heeft een hele grillige kust en de kustlijn is wel 7500 kilometer lang. 

Het westelijke deel van Denemarken heeft met waddengebied en polders en het vlakke land wel wat van Nederland weg. Denemarken is ook overwegend vlak. Meer naar het oosten wordt het wat heuvelachtiger. De hoogste heuvelrug van Jutland (Jylland) in het oostelijk deel van Denemarken is Yding Skovhøj met een hoogte van 173 meter.

Vejle fjord Denemarken

Vejle fjord Vejle fjord

Vejle is een havenstad in de gelijknamige provincie in midden-Jutland. Het gebied heeft qua cultuur weinig te bieden voor het toerisme, maar geografisch is dit gebied een interessante plek. 

De omgeving van Vejle is bijzonder mooi te noemen. De stad ligt in een soort kloof. De stad laat veel groen zien en aan beide zijden van de vejle fjord zie je mooie beboste heuvels oprijzen. De Munkebjerg bevindt zich op de zuidelijke oever en is 93 meter hoor. Het is een fijne plek waar veel van de inwoners van Vejle graag wandelen. 

Het is er bosrijk, maar ook het slingerpad dat naar de fjord loopt is heel geliefd. Bezoek zeker ook hiervandaan het beroemde Legoland. Er zijn veel mogelijkheden om hier te komen vissen en ook zeilsport en windsurfen is op deze fjord aan te raden. Voor golfliefhebbers zijn rond de fjord prachtige golfbanen te vinden.

Ringkøbing fjord

Watersportliefhebbers gaan graag naar de Ringkøbing fjord. Deze fjord is niet zo diep en het meer is de grootste van West-Jutland. Rond het meer bevinden zich pittoreske vakantiedorpjes en gezellige havenstadjes. Ook hier zijn veel wandel- en fietspaden te vinden in het landschap rond de fjord. In Ringkøbing, de grootste plaats, zijn leuke winkelstraten en goede restaurants te vinden. Bij Bork Havn is een mooi en kindvriendelijk strand, ideaal voor gezinnen. Ook voor haringvissers en surfers is deze fjord een fijne plek om de vakantie door te brengen.

De twee fjorden hierboven zijn twee van de bekendste. Hoewel de fjorden in Denemarken misschien minder spectaculair zijn dan bijvoorbeeld de Noorse fjorden, zijn ze toch meer dan de moeite waard om een heerlijke vakantie bij door te brengen. Het landschap in Denemarken is prachtig en heel gevarieerd. Je zult aangenaam verrast zijn en met volle teugen genieten.

>