• Home
  • /
  • Vakantiehuis in Denemarken? Huisje huren
denemarken vakantie huis

De gelukkigste mensen ter wereld wonen in Denemarken wordt weleens beweerd. Het Deense woord “hygge” zou hier de oorzaak van zijn. De term laat zich niet zo makkelijk naar het Nederlands vertalen, maar betekent zoiets als ‘gezelligheid’. 

Hygge vind je voornamelijk in huis, waar Denen zich omringen met een sfeervol interieur, fijne mensen en lekker eten. Wil jij ook van het Deense geluk proeven? Of ben je toe aan iets anders dan een zonvakantie richting het zuiden? Overweeg dan een ontspannen vakantie naar Denemarken! Welke regio’s zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken? 

In dit artikel lees je over de verschillende plekken waar je vakantiehuizen in Denemarken kunt boeken. Zo kun je dit veelzijdige land verkennen en tegelijkertijd het Deense hygge ervaren!

Vakantiehuizen in Denemarken zijn veelal van hout. De huizen hebben een sfeervolle wellness uitstraling. Het gevoel van hygge wordt versterkt door het simpele, rustgevende design. Denemarken staat vol met vakantiehuizen aan zee.

Afhankelijk van de huurprijs zijn zwembaden en sauna’s vaak bij de villa’s inbegrepen. Wil je je hond meenemen op vakantie? Dan is er vast een huisdiervriendelijke accommodatie te vinden. Ook een huisje huren dat kindvriendelijk is en over wifi-verbinding, vaatwasser, tv en wasmachine beschikt, is mogelijk. Een vakantiewoning in Denemarken is misschien niet goedkoop, maar de meeste huizen zijn erg ruim. Hierdoor kun je met een flinke groep makkelijk slagen en dat is natuurlijk helemaal hygge! Ook hebben veel websites handige deals die een vakantie naar Denemarken betaalbaar houden.

Wil je enkel Kopenhagen bezoeken? Dan is een Airbnb boeken een uitstekend alternatief! Hieronder lees je over enkele regio’s in Denemarken die de moeite waard zijn om in een huisje te vertoeven.

Vakantiewoning Denemarken aan zee: Zuid-Jutland

Bij een strandvakantie denk je waarschijnlijk niet direct aan Denemarken. Toch is Sønderjylland (Zuid-Jutland) een uitstekende locatie om (met het hele gezin) uit te waaien op het strand. 

Aan de westkust van Zuid-Jutland vind je de Deense Waddeneilanden. Deze vallen onder de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Na nog geen zes uur rijden met de auto vanaf Utrecht, sta je al met je voeten in het zand van Jutland!

Zee, zand, zwembad!

In deze regio vind je veel vakantiehuizen aan zee. De meeste woningen liggen slechts enkele meters van het strand verwijderd. Er zijn zelfs villa’s met een sauna of jacuzzi! Deze zijn prijzig, maar met een beetje rondkijken op internet kom je geregeld dagdeals tegen. Ook als je op zoek bent naar een vakantiehuis in Denemarken met zwembad zit je in Zuid-Jutland goed. Verblijven in deze regio betekent dat je de kalmte van de zee ook echt terug naar de vakantiewoning kunt nemen. Als dat niet hygge is!

Activiteiten voor het hele gezin

De natuur van Zuid-Jutland nodigt je uit om heerlijk te gaan zwemmen, (strand)wandelen met je hond of te fietsen door de duinen. Daarnaast leent de omgeving zich goed om allerlei activiteiten met het gezin te ondernemen. Zo kun je er zeehonden spotten en vind je in de buurt van het stadje Sønderborg een interactief soldatenkamp uit 1864 waar de kids zich heerlijk kunnen uitleven.

Oost, west, kunst en cultuur

Wil je het strand even voor gezien houden? Met de auto doe je er een uurtje over om van het westen naar het oosten van Zuid-Jutland te rijden. In dat uur zie je het landschap veranderen van uitgestrekte stranden naar groene beboste heuvels en indrukwekkende fjorden. Je kunt hier rustig wandelen en fietsen in een landschap dat niet zozeer aan Nederland doet denken. Ook vind je in het oosten van Zuid-Jutland gezellige stadjes als Aabenraa, Kolding, Gråsten en Nordborg. Hier kun je genieten van de Deense cultuur, historische kastelen bezoeken en proeven van de Deense keuken.

Huisje huren Denemarken: Funen

Wil je echt even helemaal tot rust komen? Huur dan een vakantiehuisje middenin de ongerepte natuur van het Deense eiland Funen. Ook bij deze villa’s zit meestal een privé zwembad inbegrepen! Zijn je kinderen mee? Let dan zeker ook op de kindervriendelijkheid van de woning en eventuele aanwezigheid van een wifi-modem!

Funen is het toppunt van hygge!

Funen is door middel van bruggen en tunnels over en onder het water verbonden met de regio’s Jutland en Seeland. Een vakantiewoning op Funen laat de stress van alledag van je afglijden. Je bent hier even helemaal alleen met de natuur. 

Het enige gezelschap dat je hier vindt is die van de harige Galloway-runderen. De dieren doen een beetje denken aan de Schotse Hooglanders en grazen het hele eiland af. Ze gaan zelfs het water in! De regio leent zich uitstekend voor wandel- en fietsactiviteiten (met of zonder hond). Houd je van fotografie? Dan zit je goed, want het eiland laat zich in alle kalmte op beeld vastleggen.

Pittoreske havenstadjes

Naast strandjutten dwaal je op Funen door de bossen en over de heide. Het eiland bevat verschillende pittoreske havenstadjes. Bijvoorbeeld het bruisende Bogense aan Kattegat, waar ze leven van de vishandel. Ook het bezoeken van een bizonfarm in Morud – zo’n twintig kilometer van Bogense – is een prettige dagbesteding. Zijn kastelen helemaal je ding? Dan mag een bezoekje aan het veerstadje Nyborg niet ontbreken.

Ode(nse) aan Hans Christian Andersen

Zijn je kids mee op reis? Dan is een bezoekje aan de hoofdstad van Funen, Odense, extra leuk. Dit historische universiteitsstadje is de geboorteplaats van Hans Christian Andersen. Dompel je onder in de wereld van deze beroemde sprookjesverteller in het Hans Christian Andersen Museum en zie met eigen ogen waar hij opgroeide. Zin in iets actievers? Loop dan de Hans Christian Andersen wandeltocht van zo’n 3 km lang. Vergeet ook het het prachtige stadspark niet waar je kunt waterfietsen. Odense heeft zelfs een dierentuin!

Vakantiehuis Denemarken: Seeland

In tegenstelling tot wat de naam suggereert, wordt Seeland door de Denen vooral gebruikt als landbouwgebied. Het vlakke landschap wordt getekend door imposante krijtrotsen. In deze regio vind je tevens de grootste steden van Denemarken, waaronder de hoofdstad Kopenhagen. 

Gezien de gunstige ligging, zijn veel vakantiehuizen in Seeland aan de prijzige kant. Maar dan heb je ook wat! De meeste villa’s bevinden zich in het noorden en liggen vlakbij de veelal smalle zandstranden van de regio. Bijna alle vakantiehuizen zijn hier voorzien van een sauna en/of zwembad.

Kunst en cultuur snuiven in Roskilde en Helsingør

Naast het opgaan in de ruige natuur is Seeland dé regio om kunst en cultuur te snuiven. Zo vind je in Roskilde, de vroegere hoofdstad van Seeland, de historische Domkerk waar alle koningen en koninginnen van Denemarken liggen begraven. 

Ook het Vikingschipmuseum is een bezoek waard. Helsingør ligt aan de Sont, een smalle zeestraat die Denemarken met Zweden verbindt. Een van de bekendste highlights van de stad is Kasteel Kronborg, waar William Shakespeare zijn toneelstuk Hamlet zou hebben geschreven. Een andere trekpleister in Helsingør is het Deense luchtvaartmuseum.

Airbnb in Kopenhagen

Naast het opgaan in de ruige natuur is Seeland dé regio om kunst en cultuur te snuiven. Zo vind je in Roskilde, de vroegere hoofdstad van Seeland, de historische Domkerk waar alle koningen en koninginnen van Denemarken liggen begraven. 

Ook het Vikingschipmuseum is een bezoek waard. Helsingør ligt aan de Sont, een smalle zeestraat die Denemarken met Zweden verbindt. Een van de bekendste highlights van de stad is Kasteel Kronborg, waar William Shakespeare zijn toneelstuk Hamlet zou hebben geschreven. Een andere trekpleister in Helsingør is het Deense luchtvaartmuseum.

kopenhagen airbnb
>