Als je op vakantie gaat naar een ander land, is de kans groot dat je een keer geen toegang hebt tot je eigen internetverbinding op je smartphone. Bijvoorbeeld omdat je een beperkte bundel voor Europa hebt, waardoor je in Denemarken niet zoveel data mag verbruiken als dat je in Nederland gewend bent. Het kan dan aantrekkelijk zijn om de gratis WiFi te gebruiken van bijvoorbeeld een hotel of café. Maar vaak zijn deze draadloze hotspots maar slecht beveiligd en kunnen ook andere kwaadwillende gebruikers meekijken wat je op de hotspot aan het doen bent. Om deze reden kan het nuttig zijn om gebruik te maken van een Virtual Private Network (VPN). Zo ben je beter beschermd op het internet in het prachtige Denemarken.

Internetten in Denemarken: waar moet je op letten?

Als je als Nederlander gaat internetten in Kopenhagen, Esbjerg of Viborg, kun je dit bij voorkeur doen op je mobiele abonnement van je smartphone. Vaak is het mogelijk om de verbinding op de smartphone te delen met je andere apparaten, zoals bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Maar het komt vaak voor dat providers een bepaalde limiet zetten op hoeveel data je in een maand mag gebruiken in een Europees land als Denemarken. Er zijn inmiddels roaming afspraken gemaakt door de Europese Unie. Dat betekent dat je overal in de EU, dus ook in Denemarken, binnen je bundel een mobiel abonnement kan gebruiken zonder daarvoor extra te betalen.

Maar om misbruik te voorkomen, hebben de mobiele providers vaak eigen limieten ingesteld. Daardoor kun je niet onbeperkt mobiel gaan internetten. Dit is dan ook de reden om terug te vallen op bijvoorbeeld gratis WiFi in hotels, hostels, cafés of restaurants. Dit zijn publiek toegankelijke WiFi-netwerken. Dat betekent dat veel oplichters en hackers deze netwerken gebruiken om hun slag te slaan. Je gegevens zoals je e-mail gegevens kunnen worden afgeluisterd met speciale software. Op die manier liggen je gegevens voor cybercriminelen voor het oprapen. Zelfs als de criminelen weinig technische kennis hebben, kunnen ze met software gemakkelijk je data afluisteren. Daardoor is het mogelijk dat je te maken krijgt met phishing (het stelen van je inloggegevens), ransomware (gijzelen van bestanden) of toegang krijgen tot je internetbankieren. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen met een VPN.

Veilig internetten in Denemarken

De gemakkelijkste manier om veilig te internetten in Denemarken is door een VPN te gebruiken. Daarmee is het mogelijk om ook openbare gratis netwerken veilig te gebruiken. Je internetverkeer van je laptop of smartphone wordt dan omgeleid via het privénetwerk. Daardoor worden je gegevens versleuteld middels een soort denkbeeldige tunnel. Je data gaat eerst versleuteld de tunnel in. Ook al krijgen hackers toegang tot het openbare netwerk, dan is de data alsnog versleuteld. Die versleuteling bestaat uit een reeks, cijfers en letters. Op die manier kunnen hackers je data niet afluisteren.

Aan het einde van de tunnel wordt je data ontsleuteld, zodat de website die je bezoekt de aanvraag kan beantwoorden en het antwoord terug kan sturen. Tussen de tunnel en je computer wordt de data weer versleuteld, zodat alleen jouw computer weet wat het antwoord precies is. Op die manier kunnen hackers geen toegang krijgen tot je kwetsbare gegevens.

Hoe weet ik of een VPN iets voor mij is?

Zelfs wie weinig kennis heeft van computers, kan gemakkelijk een Virtual Private Network (VPN) opzetten. Het enige wat nodig is, is een abonnement bij een aanbieder. Er zijn heel wat goede aanbieders te vinden. Sommige aanbieden vragen een vergoeding van hooguit een paar euro per maand en het is meestal mogelijk om de verbinding eerst 30 dagen te testen. Dat betekent dat je wel eerst betaalt, maar je geld terugkrijgt als je binnen 30 dagen besluit dat deze aanbieder toch niet bij je past. Er zijn veel aanbieders die deze mogelijkheid hebben, zodat je altijd de juiste dienst vindt.

Na het afsluiten van het abonnement download je een programma of app op je laptop, smartphone of tablet. Het installeren en inloggen wijst zichzelf. Je kunt daarna een locatie kiezen. Daardoor verandert je IP-adres naar de locatie. Zo kun je in Denemarken bijvoorbeeld een Duits IP-adres aannemen. Je kunt uiteraard ook een Deense server gebruiken. Zo blijf je snel internetten en is je gevoelige data op het internet toch versleuteld.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>