Hoewel het aantal buitenlandse vakanties in 2020 nog gehalveerd was in vergelijking met het jaar ervoor ziet 2022 er iets hoopvoller uit voor de reisliefhebber. Heb jij voor dit jaar al een vakantie in Denemarken staan of ben je nog van plan om een tripje te gaan boeken? 

Zorg er dan voor dat je op vakantie eenvoudig en veilig kunt betalen. Want eerlijk is eerlijk: tijdens een week of langer weg gaat je geld er toch altijd net iets sneller doorheen. In dit artikel lees je een paar tips waarmee je veilig en snel je souvenirs, excursies en hotelovernachtingen kunt betalen.

1. Gebruik een creditcard op vakantie

Bij een tripje naar Denemarken (of een ander land) neem ik m’n nieuwe creditcard mee. Waarom ik dat doe? Heel simpel: met een creditcard kun je snel en veilig betalen. Het is voor mij dé betaalpas om in het buitenland mee te betalen. Nederlanders hebben de creditcard nog niet zó omarmd zoals ze bijvoorbeeld wel in het buitenland doen. Dat betekent echter niet dat er niet veel voordelen te vinden zijn aan deze handige betaalpas. 

Veel mensen weten niet dat creditcards wereldwijd geaccepteerd worden en dat je aankopen ermee wereldwijd zijn verzekerd. Het maakt niet uit of dit online of fysieke aankopen zijn. Ook worden complete buitenlandse trips door veel aanbieders verzekerd wanneer je de trip met je creditcard hebt betaald. Dat geeft me net dat beetje extra zekerheid tijdens een vakantie. Ideaal toch?

2. Stel je bankpas in voor gebruik in buitenland

Hoewel een creditcard dus heel veel voordelen heeft, kom je ook zeker zonder zo’n pas op mooie plekken in het buitenland. Met een gewone bankpas kun je namelijk ook gewoon hotels boeken en excursies betalen. Neem je je bankpas mee op reis naar Denemarken? Let er dan op dat je pas is ingesteld op gebruik in Europa (en voor andere plekken op gebruik buiten Europa).

Vrijwel alle banken beschikken over bankpassen die standaard geblokkeerd zijn voor gebruik in het buitenland. Dat is met een reden gedaan; op die manier ben je veilig wanneer je pas wordt geskimd. Maar: wil je zelf in het buitenland betalen dan is het wel zo handig om die blokkade op te heffen. Dat doe je in je account via de online omgeving van je bank. Meestal kan dit gewoon via de app van je bank en anders via de website.

3. Neem altijd cash mee voor de zekerheid

Hoe prettig en handig een creditcard en een gewone betaalpas ook zijn; er is een aantal plekken waar je alleen met contant geld kunt betalen. In Nederland zijn we maar wat verwend wanneer het gaat om betalingen per pin. Eigenlijk kun je op het grootste deel van de plekken in ons land wel betalen met een pinpas of zelfs met je mobiele telefoon. In het buitenland is dit niet altijd het geval.

De kans is natuurlijk klein dat je in een grote stad als Kopenhagen in een restaurant of in een winkel alleen met cash kunt betalen. Toch is het handig om een beetje contant geld bij je te hebben. Je weet maar nooit wat je tegenkomt! Misschien stuit je wel op een leuke markt waar je een souvenir aan wilt schaffen of wil je bij een kraampje op straat wat lekkers te eten of te drinken kopen. Neem wat geld mee of pin ter plekke een klein bedrag om uit te kunnen geven. Mocht je pinpas het ineens niet doen, heb je altijd nog wat geld.

4. Gebruik je mobiele app tijdens vakantie

Wat tot slot echt een aanrader is tijdens je vakantie is om regelmatig de mobiele app van je bank te raadplegen. Al is dat alleen al om even te checken of alle uitgaven kloppen en of je saldo nog klopt. Overal ter wereld zijn immers criminelen te vinden die er met je geld vandoor willen gaan. Denemarken is gelukkig een veilig land waar toeristen niet specifiek doelwit zijn van criminele acties of bendes. Toch kan het geen kwaad om altijd op de hoogte te zijn van je financiële bezittingen.

Open de app van je bank wel alleen via een beveiligde internetverbinding of via 3G, 4G of 5G. Wanneer je op een openbare WiFi-spot zit van een internetcafé, je hotel of een restaurant is er een kans dat cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot je mobiele telefoon en zo de app van je bank. Gebruik altijd de officiële applicatie van je bank – die app is sowieso betrouwbaar om te gebruiken om op een veilige manier te controleren wat je saldo is en wat je uitgaven zijn.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>