• Home
  • /
  • De 7 mooiste plaatsen, streken en plekken van Denemarken
denemarken

Denemarken, we kennen het land van haar Vikinggeschiedenis, Hans Christian Andersen, het Smørrebrød, LEGO, Sankt Hans en het legendarische nationale elftal dat in 1992 geheel onverwacht deel mocht nemen aan het EK en prompt kampioen werd. 

Maar Denemarken is vooral heel móói. Eén of meerdere bezoekjes waard. Het uit liefst 400 (!) eilanden bestaande koninkrijk biedt tal van hoogtepunten, op nog geen dag rijden vanuit Nederland! Daarom, hieronder: de mooiste plekken van Denemarken.

Wat de allermooiste plek van Denemarken is, laten we geheel aan jou over. De één heeft een voorkeur voor ongerepte natuur, de ander voor geschiedenis en een derde persoon gaat liever shoppen in een stad, en ’s avonds uit zijn of haar dak. 

Feit is in ieder geval dat Denemarken een zacht klimaat heeft met mooie zomers en milde winters, geen extreme temperaturen en minder neerslag. Alles bij elkaar een iets prettiger klimaat dan Nederland, hetgeen Denemarken een heerlijk land maakt voor elke soort vakantie.

Jutland: Lindholm Høje Museum en een verdwijnende vuurtoren

Neem bijvoorbeeld Jutland. Daar, nabij de stad Aalborg om precies te zijn, vind je het (openlucht)museum van Lindholm. Hier liggen de eeuwenoude resten van drie Vikingdorpen, met een begraafplaats waar tussen 500 en 1100 na Christus bijna 700 Vikingen begraven werden. 

Niet zo vrolijk, maar wel adembenemend en betoverend. En je bevindt je meteen middenin de geschiedenis van het land, zoals je in Rome direct naar het Colosseum wordt getrokken. 

Het museum toont aardewerk, wapens, sierraden, delen van huizen, karren, waterputten en laat via muurschilderingen zien hoe het dorp eruit gezien heeft en hoe het leven daar geweest moet zijn. 

Aan de noordkust van de streek bevindt zich Rubjerg Knude, een beroemd duingebied met een langzaam door de natuur opgeslokt wordende vuurtoren. Een iconische plek en daarmee een populaire vakantiebestemming. Door de naderende kustlijn en het beweeglijke zand is er steeds minder van de vuurtoren te zien, dus wacht niet te lang met het bezoeken van Rubjerg Knude. Tip: maak hier een zonsondergang mee. Magisch.

Nog meer Jutland: de Limfjord, sea food, bierbrouwerij en koolzaadvelden

De Limfjord is, de naam zegt het al, een fjord die zich uitstrekt over de gehele breedte van Jutland. Langs deze indrukwekkende watermassa vind je de historische binnenstadjes van Løgstør, Lemvig en Nykøbing Mors, die alle drie de moeite waard zijn. 

Je kunt vanuit Thyborøn op zeehondensafari langs de zandbanken waar de beestjes uitgebreid liggen te zonnen. En aan het eind van de middag is Handbjerg Marina een goeie optie voor een maaltijd: dit haventje werd in zijn geheel opgebouwd door de inwoners van het stadje Handbjerg. Mosselen, kreeften en oesters, zó uit de Noordzee op je bord.

Een stuk noordoostelijker, op zeg maar gerust het uiterste puntje van Denemarken, ligt het stadje Skagen. Deze plek is beroemd om de midzomernachtviering, Sankt Hans Aften, op het strand. Maar er staat ook een legendarische bierbrouwerij, die door de jaren heen een culturele ontmoetingsplek is geworden met veel live muziek. Het Skagen Bryghus is niet zomaar een biertent; er is altijd wel iets leuks te doen, altijd wel wat leven in de… juist. 

Het binnenland van Jutland mag overigens niet onvermeld blijven: het glooiende, lieflijke landschap vol koolzaadvelden vormt ‘de tuin van Denemarken’: een heel ander gezicht dan de ruige kuststreken. Het is niet voor niets een populaire plek voor fietsers. 

Meer streken Denemarken: Funen, op naar Odense!

Funen ligt ten zuid-oosten van Jutland, aan de overkant van de Kleine Belt, en kent als belangrijkste stad Odense. Dit is de geboorteplaats van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en natuurlijk is er een museum aan hem gewijd, en wel in zijn geboortehuis. 

Maar er is meer. Nonnebakken is een heuvel in de buurt waar zich de resten bevinden van zeven enorme ringwalvestingen die de Vikingen hebben gebouwd. En in de middeleeuwse binnenstad zijn nog veel meer musea en bezienswaardigheden, bovendien is het er altijd gezellig druk: Odense is een studentenstad.

Schitterende brug over de Grote Belt

Spectaculair te noemen is de brug, of eigenlijk twee bruggen met een eilandje ertussen, van Funen naar Seeland. Oftewel de Grote Beltbrug. 

In Denemarken betaal je geen tol, maar wel voor de drie bruggen tussen de grote eilanden. Dat is niet zo vreemd, want de Grote Beltbrug bijvoorbeeld is een ware attractie, maar met zijn bouwkosten van 4,2 miljard euro ook een enorme investering. 

Een bezienswaardigheid op zich, want om de scheepvaart niet te hinderen is de brug hoog boven de Grote Belt gebouwd. Sinds 1998 heeft Europa er een architectonisch meesterwerk bij.

En natuurlijk Kopenhagen!

København, of Kopenhagen, is na al het natuurschoon een welkome afwisseling voor wie wat meer reuring wil. Anderhalf uur rijden vanaf de Grote Beltbrug en je bent er. 

Het lijkt een heel groot land, maar door de uitgestrektheid en lage bevolkingsdichtheid lijkt dat maar zo. Qua oppervlakte ontlopen Nederland en Denemarken elkaar niet veel.

Kopenhagen is een waar paradijs voor de shopliefhebber. Jægersborggade, Istedgade, Fiolstraede, Kompaniestraede, Blågårdsgade, het is allemaal even gezellig als mooi. 

De knorrende maag kan op elke straathoek gestild worden. Hier vergaap je je aan kleding, hipstertentjes en koffiebarretjes. En vergeet niet dat Denemarken een design-land is, dus een spaarcentje achter de hand is altijd handig!

Stadhuisplein, concertje pikken, vrijstad Christiania bezoeken

Een mooie plek in Denemarken op het gebied van muziek is de Vega Club. Een juweel van een concertzaal waar alle groten der aarde neerstrijken op tour door Europa. 

Maar er zijn ook onbekende pareltjes te ontdekken. Check hun website voor de concertagenda, maar wanneer je er bent, geniet dan ook van het interieur.
Altijd een voltreffer, bij elk stadsbezoek, is een bezoekje aan het centrale plein en dit geldt ook voor Kopenhagen: het indrukwekkende Rådhuspladsen oftewel stadhuisplein. 

Hier staat het standbeeld van Hans Christian Andersen alsmede diens kasteel in pretpark Tivoli.

Er is tevens plek ingeruimd voor het standbeeld Lurblæsern (de legende wil dat wanneer er een maagd langsloopt, de Vikingen op een hoorn blazen) en ‘Landsoldaten med den lille hornblæser’ – een monument voor de Driejaarsoorlog met Duitsland. Al met al een prachtig startpunt om de rest van de stad te verkennen én een plek om af te vinken. Een andere afvinkplek is Christiania, een vrijstad die in 1970 door hippies werd gesticht en een semi-onafhankelijk bestaan kent. Niet iedereen vindt het hier per se mooi, maar het hoort wel bij een bezoek aan de mooie stad die Kopenhagen is. 

Dit is maar een greep uit wat voor mooie plaatsen Denemarken heeft. Een land waar iedereen zijn eigen versie van schoonheid terugvindt. Het design, de mensen zelf, de taal, het land is een verrijking van je belevingswereld en van een vakantie op deze plek krijg je geen spijt.

>